30 Mar 2013

Iki Renkli Kek

Pamuk gibi yumusacik bir kek. Tekrar yaparsam bu keki rulo pasta icin kullanicagim.
Keki yaparken kakaolu ve sade icin 2 ayri hamur yaptim.
DSC05444

DSC05427Malzemeler:
Sade kek karisimi icin:
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarisi
  • 1/4 su br sut
  • 1/2 su br siviyag
  • yaklasik 1.5 su br un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • 2/3 su br seker
Kakaolu kek karisimi icin:
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 yemek kasigi kakao
  • 1/2 su br kaynar su
  • 1/2 su br sivi yag (ben daha az koydum)
  • 1/2 su br seker
  • yaklasik 1,5 su br un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
Yapilisi:
  • Sade kek karisim icin yumurta, sekeri cirpin ve diger malzemeleri ekleyin.
  • Kakaolu karisim icin kaynar su ile kakaoyu karistirin ardindan sekeri ve diger malzeleri ekleyin karistirin.
  • Kullanacaginiz kalibi yaglayip karisimlari istediginiz sekilde kalibiniza dokun ve sekillendirin.
 DSC05448

27 Mar 2013

Sekerpare

Kivami tadi herseyi cok guzel bir sekerpare. Aslinda elimde cok guzel bir tarif var. Arkadasim Neslihan'dan ozellikle yaptigi sekerparenin tarifini istemistim ve orjinal, kesin tutuyor garantisi ile tarifi vermisti ama nasip olmadi henuz yapmak. Onun icinde hindistan cevizi gibi bi kac elimde olmayan malzeme olunca, erteledim. Ozellikle bir gun yapicam onu ve eklicem insallah.
Yaptigim tarife gelince bende esimde begendik, tarifi aldigim yerin linki burada, Malatya usulu sekerpare olarak geciyor. Tarifi yari yariya uyguladim ama tarifin tamamini yazacagim. 

Puf noktalari ile guzel bir sekerpare tarifi.
DSC05422
Malzemeler:

DSC05413
  • 250 gr tereyag
  • 1.5 cay br pudra sekeri
  • 2 yumurta
  • 2 cay br irmik
  • yarim cay kasigi karbonat
  • yarim cay kasigi kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 1 seker kasigi limon suyu
  • aldigi kadar un
Serbeti icin:
  • 4 su br seker
  • 4 su br su
  • yarim limon suyu
Bence serbet malzemeleri fazla ben biraz daha azaltarak kullandim.

Yapilisi:
  • Yagi, sekeri ve yumurtayi cirpin (bir yumurta sarisini uzerine surmek icin ayirin)
  • Diger malzemeleri ekleyerek yogurun.
  • Yemek kasigi yardimiyla esit parcalar koparip sekillendirin.
  •  Yaglanmis firin tepsisine dizin ve onceden isitilmis 190 derecelik firinda uzeri kizarana kadar pisirin.
  • Pistikten sonra ilk sicakligi cikmis sicak seker parelere ilik serbeti dokun.
Puf noktalari:
  1. Oda isisinda yumusamis tereyag kullanin.
  2. Yumurta, seker ve yagi iyice cirpin.
  3. Sekerpareleri firinda iyice kizartin yoksa serbeti dokunce hamurlasir.
  4. Karbonat daha guzel kizarmasini sagliyor.
  5. Sekerpareler sicak, serbetin ilik olmasi gerekiyor.
  6. Serbeti doktukten sonra uzerini kapatmayin.
Firinda girmeden onceki hali, tarifi yariyariya uyguladim ve 11 tane sekerpare cikti bu sayi hamurunuza ve sekillendirme boyutuna gore degisecektir.
DSC05377

Firindan ciktiktan sonraki hali
DSC05392

Serbeti dokulmus ve ters cevrilmis hali
DSC05399

Afiyet olsun



26 Mar 2013

Aksam Yemegim ve Gunum

Once gunumden bahsetmek istiyorum. Sabah zar zor uyandim ve uyanmam icin beni motive eden ise kursdan sonra gezecegim, alisveris yapacagim, suralara buralada ugrayacagim diye dusunmemdi o yuzden butun hazirliklarimi, ustumu basimi, herseyi guzelce hazirladim, evi kilitledik, yola ciktik, arabayi calistircam cik calismiyor, diyorum kesin basmiyor hadi bi daha cik yine olmuyor. Meger akusu bitmis bu ikinci defa olusu muhtemelen arabada bir sorun var. Cok sinir oldum cunku aku ancak aksama esimin arkadasi tarafindan doldurulabilecek, benim butun gun ziyan, husran ile evde kos kos oturarak gecti :( Neyse vardir bunda da bir hayr diyor ve aksam yemegimim resmi ile devam ediyorum.
Yemegim, orman kebabi ve sade pilav. Yemege yag eklemeyi unuttum sonradan aklima geldi ama hic gerekte yokmus bundan sonra da yag eklemem heralde.
Benim menu bu kadar malesef cok cesitli sofralardan hoslanmiyorum israf gibi geliyor bana, aslinda corba olsa guzel olur ama yenmiyor kaliyor bir kismi dokuluncede uzuluyorum. Temiz is benimkisi yenecek kadar yemek, kalirsa ertesi gune en fazla pilavi ile beraber toplam bir tabak yemek kaliyor. O tabagida esime ogle yemegi olarak tukettiriyorum. :)
Firinda etli turlu



24 Mar 2013

Ravioli / Italyan Mantisi

Nihayet aldigimiz  hamur acma, kesme makinesini kulladik. Cok pratik geldi bana hamuru yogur sonra makinayla incecik ac, manti ne guzel yapilir bunla yapcam insallah bir omur bozulmadigi surece tabi. Makinayla fettucini (uzun eriste) ve ravioli yaptik. Oyle lezzetli geldiki hamuru anlatilmaz yasanir ve yenir hehe. Kendi el emegi goz nuru gibisi var mi ya, yok tabi ki de.
Neyse italyan mantisini (turk mantisinin tembel versiyonu diyorum ben buna) yaparken her asamasini cekemedim sonradan aklima geldi malesef.
Once makinemizi taniyalim, makinede 3 kisim var , en ondeki verdiginiz hamuru istediginiz incelige getiriyor. Arkasinda ise kalin kesme(fettucini), onun arkasinda ise ince kesme(spagetti) aparati var.
Acikcasi cok luzumlu bir alet degil, artik evinde makarnasini, eristesini yapan yok. Eee niye aldik peki, benim esim pek merakli ravioli olaylarina hobi niyetine aldik yani. Ben bunu daha cok manti yada borek yapacagim zaman kullanirim diye dusunuyorum, daha ben bulurum kullanacak yerler :)

Velhasil gercektende bu kadar leziz bir hamur olacagini dusunmemistim ama oldu. Tarifinde ise sadece yaklasik 2 su br un, 2 yumurta, 1 yumurta sarisi ve cok az su var.
Yogurtlu cok guzel olur ama evde yogurt yoktu bizde tereyagli sos ile tatlandirdik.
DSC05367

Alttaki iki fotograf bana ait degil, Sema'nin Guncesi yazanlar bana aittir.


Actigimiz hamurun alt kismina ispanakli harci paylastirdik ve kenarlarina yumurta sarisi surduk ustteki hamurun yapismasi icin.
DSC05329


Hamuru uzerine kapattik.
DSC05332

Yapistirdik
DSC05334

kenarlarini iyice bastirdik
DSC05337

Kestik
DSC05344

ve pisirilmeye hazirlar
DSC05349

kaynayan suyun icinde pisirdik, tereyag ve maydonozlu sos ile soslayip tabaklara servis ettik.
DSC05364

Tarif ise bu kitaptan
DSC05371





23 Mar 2013

Ispanakli ve Peynirli Rulo Borek

North Side Learning Center'in fundraising dinner'i icin ayrica en guzel boregimden de yaptim. Boregi yaparken elimden geldigince adim adim fotograf cekmeye calistim. Tarifi yine daha onceki postlarimdan ve tek farki biraz daha fazla malzeme kullanmis olmam.


DSC05327

Biber Dolmasi

Biber dolmasini 2. kez yapisim ve bu sefer aksam yemegim icin degil North Side Learning Center'in fundraising dinner'i icin  hazirladim. Bakalim umarim cok cok cok begenilir :)
Tarifim daha oncekinin yaptigimin aynisinin biraz daha fazlalastirilmis ve kiyma eklenmis hali. Linki burada.

DSC05305


Havuclu Kek

Ustundeki kremasi ile birbirini tamamlayan muthis bir ikili oldu. Hic uzatmiyorum direk yapin diyorum. Daha oncede denedigim icin gozum kapali guvenerek yaptim linki burda yalniz ben tarifte degisiklik yaptim yine; siviyagi 1 su bardagindan birazcik az kullandim ve sekeride 1 su bardagi kullandim. Kremasinda ise pudra sekerini tartamadim, goz karari ekledim malesef. Digerleri tam tamina orjinal tarife uygun sekildedir.

DSC05273

 DSC05277




21 Mar 2013

Pide (Brokolili ve Kiymali)

Blog yemek blogu oldu cikti malesef, malesef diyorum cunku blogu acma nedenim tarif defterim yapmak degildi ama hicbiryere gidemedigimizden dolayi mecburen blogum hizla bu yone dogru gidiyor.
Bu seferki tarifim pide, Allah'im kendim yaptigim icin mi lezzetli geliyor anlamadim ki :) hehe neyse tarife gecelim, bu sefer hamurunu elde yogurdum cunku pide sayisini biraz daha fazla yapmam gerekiyordu. Bence bu sefer guzel olmasinin puf noktasi, bol bol mayalanmasi oldu. Yogurduktan sonra ve tepside mayalandirdim.

DSC05265

Malzemeler:
Hamuru icin:
  • 5 su br un
  • 1 su br ilik sut
  • 2 cay kasigi tuz(dolu dolu)
  • 4 cay kasigi seker(dolu dolu)
  • 1 yemek kasigi kuru maya
  • 3 yemek kasigi sivi yag
  • yeteri kadar ilik su
Ic malzemeleri:
  • Kiymali harc: 1 buyuk sogani dograyip tavada biraz kavurun, uzerine yeterli kiymayi ekleyin. Tuz ve biraz salca ekleyin. Kiymalar hafif suyunu cekene kadar pisirin.
  • Brokolili harc: Yeteri kadar kasar rendesi ve kucuk parcalara ayrilmis bir kac adet brokoli.
Yapilisi:
  • Hamur icin kuru malzemeleri karistirin ve sivilari ekleyerek ele yapismayana dek yogurun.
  • Bir kac saat mayalandirin.
  • Hamurdan portakal buyuklugunde parcalar alip ince uzun acip arasina istediginiz harci yayin ve kenarlarini kapatin.
  • Tepside yaklasik 20-30 dk mayalanmasi icin bekletin.
  • Orta hararetli firinda kenarlari pembelesene kadar pisirin.
DSC05246

DSC05243

DSC05252

 DSC05256



20 Mar 2013

Geri gitse mi? Gitmese mi?

Ozene bozene sectigim begendigim ayakkabimi acaba geri versem mi diye acayip celiskide kaldim. Hicbir kiyafetime uymuyor :(Rengi kirmizi gorunuyor ama degil, gercek rengi kirmizidan biraz daha acik.

DSC05239


Karanfillerim

Moralim bozuldugunda, kendimi mutsuz hissettigim zamanlarda, esimi kapida elinde ciceklerle gormek beni oyle mutlu ediyor ki anlatamam. Allah'a tekrar tekrar sukrediyorum bu guzellikler icin.
Buralardan tam kar gitti kis bitiyor demeye kalmadan kar kis tekrar basladi,
Evimin penceresinden kucuk bir manzara

DSC05219


Portakalli Irmik Tatlisi

Telefonumda arada sirada oynadigim bir oyun var ve esimle dun aksam iddaya girdik, eger oyunda benim best score puanimi gecerse ona istedigi tatliyi yapacagimi soyledim, heralde iyi kasindimm ki, gecmek icin istikrarla oynadi ve GECTI. Ilk basta secemedi ne yaptiracagini hehe kazandibi, tiramisu secenekler arasindaydi ve onlarin bir gece beklemesi lazim diye vazgecti. Daha sonra portakalli irmik tatlisinda karar kildi. Ben ise pasa pasa aksamin 9:30 unda tatli yapmak icin mutfaga girdim. Cikan sonuc iste karsinizda..

Muhallebinin orta katina kakaolu biskuvi dizmistim ama ustune muhallebiyi dokerken cok dikkatli olmadigim icin egri bugru kaldilar. Tat olarak ise guzeldi.

DSC05232

Malzemeler:
  • 1 kilo sut(4 su br)
  • 9 yemek kasigi irmik
  • 12 yemek kasigi toz seker(arttirabilirsiniz)
  • 1 adet portakal kabugu rendesi
  • 1 adet vanilya
  • 1 yemek kasigi tereyag
  • kakaolu biskuvi
Yapilisi:
  • Bir tencereye sutu, irmigi, sekeri ve portakal kabugu rendesini alip koyulasana kadar pisirelim.
  • Ocaktan almadan once vanilyayi ve tereyagini tencere alip tereyag eriyene kadar karistirin.
  • Uygun bir borcam yada kaliba muhallebinin yarisini bosaltin ve kakaolu biskuvileri uzerine dizin.
  • Diger yarisinida bosaltip ilk sicakligi cikinca uzerine tarcin, ceviz, biskuvi yada istediginizle susleyin.
  • Dolapta en az 3 saat bekleterek servis edin.
DSC05231


DSC05230

Alinti: http://www.nefisyemektarifleri.com/portakalli-irmik-tatlisi/

13 Mar 2013

Son Zamanlarda Benim Haller

Bugunlerde canim bi tatli cekiyor ki anlatamam :) yapmiyorumda nefsime inat degil mi! Azcik surunsun hehe :D Bende cok guzel baklava resimleri buldum ki bakanlarinda cani cok fena ceksin :D Ne kotu oldum ben yaaaa...

 Yeter mi yetmezzzz bi foto daha... Cok leziz gorunuyorlar ama yaaaaa nasil insanin cani cekmez bunu gordukten sonra hemdeee


Sonra son zamanlarda esimin dogum gunu geldiii ve gecti acikcasi suprizlerle kutlamak istiyordum ama olmadi nedense bende en sevdigi mozaik pasta yaptim ona ve bana daha once bana aldigi gulu kurutup geri verdim :D yine benim olmus oldu.


Eeee boreksizde olmazdi minik bir tepside kiymali patatesli borek yaptim misler gibi...


Yedikten sonra pisman oldugumuz ama tadi damagimizda kalan bir cips

Bir Cumartesi gunu evde yalniz kalinca basima gelen bumudur budur, oradaki tek eksik olan bilgisayardan izledigim dizinin goruntusu :)

Bu kocamin pizza sevdasi bitmezzz


Bu fotografida coook once syracuse universitesinin bir duvardan  cekmistim, simdi nasipmis eklemek

Coooook guzel bir cantaaa ben BA-YIL-DIM

Bu resimde benden tum postu sonuna kadar takip edenlere gelsin, sarki armagan eder gibi oldu hehe


8 Mar 2013

Aksam Yemegim

Bu aksam ki yemegim taze fasulye ve bulgur pilavi ikiside enfes... Gecenlerde markete gittigimde bu taze fasulyeleri  tek tek secerek alsamda yine pisirirken yumusamama sorununu cikardilar, ama buna ragmen tadi guzeldi, ozlemisiz.
Sunum yaparken muziplik olsun diye esimin tabagina boyle dosedim ama sonradan benimde hosuma gitti :)
Bulgur pilavini bu sefer annemin uyguladigi sekilde yapmaya calistim suyu tencerede kaynatip icine bulgurlari attim ve pilav pisince, icine yarim kasik tereyag katip karistirdim, Bu diger yontemlere nazaran biraz daha zahmetli ama tadi daha guzel tane tane oluyor onu anladim.
Tarifleri vermicem cunku herkes tarafindan bilinen klasik tarifler.