30 Kas 2012

Hayırlı Cumalar

Hz. Aişe (r.a.)'den nakledilmiş bir hadisi şerif.

Pamuk Poğaça / Butter Rolls

Bu tarifi yayınlamıştım ama yine yayınlamak istiyorum :) Napim çok güzel oluyor. Tadına bakanların cümlelerini aktarayım hemen.
"mmmmmm nefis ellerine sağlık çok beğendim bunu"
"mmmmm hepsi güzel ama bu ayrı bir güzel olmuş"
"anneee bu çok güzel bir tane daha istiyorum" (arka arkaya 4-5 tane yedi maşallah :D)
Tarifi burda.
Bence tarifin sırrı yeterince mayalanması. Tepsiye dizmeden önce ve tepsiye dizdikten sonra bekletiyorum mayalanması için.

DSC03584

29 Kas 2012

Çikolatalı Kek

hmmmmm ne yazayım bilemedim şimdi bu kek için. Aslında çok güzel bir kek zaten kekin tarifini daha önce vermiştim.Extra olarak üzerine frosting yaptım ama yapamadım gibi ama oda güzel oldu ama içime de çok sinmedi gibi neyse verdiğim linkte videolu olarak anlatımı var benim galiba çırpmada sorun oldu :( mikserim yok bende elimle ve blendırla halletmeye çalıştım ama dokusunu tam olarak tutturamadım. Misafirlerimde çok beğendi hatta üstünü hazır mı aldığımı soranlar oldu. Birde frostingi yaymadan önce kekinizi tamamen soğutun yada servis ederken üzerine sürün. Ben sabırsız davrandım dayanamadım nasıl görünecek nasıl olacak diye ılık keke yaydım frostingi :( Vazgeçecekmiyim yapmaktan tabikide hayırrrrr :D

Videolu anlatım için tıkla. (ingilizce)
Kek tarifi için tıkla. (türkçe)
Kek ve frosting tarifi için tıkla. (ingilizce)

DSC03568


28 Kas 2012

Kıymalı ve Patatesli Börek

Patatesli böreği sevmeyenlerin bile severek yiyecekleri bir börek o kadar yani bence tabi :)

DSC03546
Malzemeler:
  • 9 yaprak baklava yufkası
Sosu için:
  • 1 yumurta (sarısını üzerine sürmek için ayır)
  • yaklaşık 1 kahve fincanından azcık fazla süt
  • yaklaşık 1 kahve fincanı sıvı yağ (yaklaşık diyorum çünkü yaparken göz kararı koydum)
  • 2 çimdik kabartma tozu
İçi için:

27 Kas 2012

The Chewy / Kurabiye

Türkçe ismine çevirmedim tam olarak neye karşılık geldiğini bilmiyorum ama "gevrek" gibi bir ismi oluyor. Bu ismide kullanmak istemiyorum çünkü yumuşak mis gibi bir kurabiye oldu.
İnternette, favori iron chefim olan Alton Brown'un en güzel, en çok oy alan kurabiyesini aradım, buldum ve denedim. İlk denemem olmasına rağmen tadını çok sevdim zaten yumuşak olması ile beni mest etti diyebilirim :) Tek sorun ise şekillendirmesini yapamadim ama olsun misafirlerim özelliklede çocuklar bayıldılar :) Tekrar yapacağım bu kurabiyeleri o zaman daha güzel fotolarla geleceğim İnşAllah.

 DSC03499

Malzemeler:
  • 2 stick tereyağ(yaklaşık 250 gr dan birazcık az)
  • 1,5 cup elenmiş un ( ben 2 su bardağı kullandım)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 4 yemek kaşığı beyaz şeker
  • 1 cup light esmer şeker (kurabiye rengini şekerden aldı)
  • 1 bütün yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt (doğru okuyorsunuz yemek kaşığı)
  • 1 pk vanilya
  • 1,5 cup damla çikolata (ben üzerine kullanmayı tercih ettim ama bir dahakine bu şekilde yapmıcam) ( ayrıca çikolata yerine istediğinizi kullanabilirsiniz yada daha az katabilirsiniz bana göre çikolata fazla geldiği için bu kadar kullanmadım)
Yapılışı:
  • Tereyağını eritin ve soğutun. Bütün malzemeleri (önce kurular sonra sıvılar) karıştırın.
  • Hamurunuzu 1 saat dinlendirin. (ben bu ayrıntıyı kaçırdım siz kaçırmayın!)
  • 375F de yaklaşık 180D oluyor heralde 15 dakika pişirin.
DSC03579


Kaynak: http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/the-chewy-recipe/index.html

26 Kas 2012

Akşam yemeğim "Makarna Yatağında Somon Tava"

Makarna yatağında somon tava :D isme bak birde tabağa, isim ne kadar zenginse tabağımda o kadar sade :) neyse, tarif yok herşey gözler önünde.

DSC03506

25 Kas 2012

Rulo Köfte / Meatloaf

Offf offfff azcık daha broilde tutaydım iyiydi. Azcık yanmışını ya da çok pişmişini seviyorum etin şöyle gevrek gevrek. Yine eşimin zevkine göre oldu off offfff :D

 DSC03473
Malzemeler:
  • Yaklaşık 300 gr kıyma( emin değilim iki dolu avuç diyin siz ona :D)
  • 1 kase kadar rondodan geçirilmiş ekmek
  • Yarım kase rendelenmiş kaşar(etiniz yagsiz ise koyun)
  • 1 yumurta(akını dışına sürecez ben onu unuttum)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 büyük soğan ( sarımsakla beraber rondoda iyice küçültülecek)
  • Çeyrek bağ maydanoz (ben kurusunu kullandım o yüzden belli olmuyor)
  • karabiber,tuz,pulbiber
İçi İçin:
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • Haşlanmış mısır ve bezelye (konserve)
Tabaktaki Garnitür:
  • Haşlanmış brokoli ve fırınlanmış brokoli
  • Patates püresi
Yapılışı:
  • Büyük bir karıştırma kabına kıymanızı, ekmeklerinizi, kaşarınızı, yumurtanızın sarısını, soğan sarımsaklarınızı,  doğranmış maydanozunuzu ve baharatlarınızı ekleyin ardından bir güzel yoğurun.
  • İç malzemelerini küçük bir kaba alın. Normalde yumurta bütün halde koyuluyor ama 4 parçaya böldük, mısır ve bezelye ile karıştırdık.
  • Genişçe bir strech folyo serin üzerine kıymanızı alın. Kıymayı dikdörtgen ve ne çok ince, ne de kalın olacak şekilde şekillendirin. Ortasına ve uzun olan kenarına hazırladığımız içi bir güzel yerleştirin ve rulo yapın.
  • Üstüste gelen katını, alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve folyo ile tepsiyi kapatın.  375 F de ya da 180 D de pişirin.
  • Yaklaşık 30 dk sonra folyoyu çıkarın ve üzerinin kızarmasını bekleyin buda yaklaşık 10- 15 dk sürüyor.
Brokolilerin yarısını biraz tuz ve baharat serperek etin yanında pişirdim.
DSC03458


Brokolinin diğer yarısınıda patatesle haşladım tabi patatesden çok daha kısa sürede piştiği için tek tek topladım.Servis etmeden önce limon ve tuzla dressing(sos) yaptım.
DSC03461

24 Kas 2012

24 Kasım Öğretmenler Günümüz Kutlu Olsun

Yılın ilk kar manzarası penceremden yine;

IMG_2144



Ve dışarı çıkma planımı bozan bu güzel günün ikramları :)

IMG_2148


Krep

Güzel bir alternatif kahvaltı için üstelik tatlı ve tuzlu her kombine uyuyor daha ne olsunnn :)
Ee afiyet bal şeker olsun o zaman...
Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1.5 cup un
  • 2 cup süt
  • 1/2 cup ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Sıvı malzemeleri güzelce çırpın, üzerine tuzu ve unu eleyerek ekleyin. Hala topaklanma var ise mikserle güzelce pürüzsüz olana dek çırpın. Akışkan bir kıvam olması lazım.
  • Teflonunuza güveniyorsanız yağlamadan bir kepçe dökerek tavanıza güzelce dağıtın.
  • Önlü arkalı pişirin.
  • Afiyetler olsun :)
DSC03488




DSC03477

DSC03497


DSC03493

23 Kas 2012

Fırında Kaşarlı Ekmek, Kış ve Kuşlar

Nefis nefis nefis diyorum başkada bişey demiyorum :) Aslında herkesin bildiği güzel bir tarif zaten anlaşılıyor resimlere bakınca ama ben yinede yazayım. Malzemeleri ben tepsimdeki ekmeklere bakarak ayarladım yaklaşık 3 tane büyük dilim 8-9 tanede minik dilimler vardı.
Artık kış geldi, tiril tiril bluzların yerini boğazlılar kabanlar aldı. Nobhill'imin sonbahar resimlerini hatırlıyorsunuzdur. Şimdi oralarda yapraklarını tüketmiş kabuğuna çekilmiş ağaçlar ve tepelerinde kargalar uçuşuyor. Bu postumda birkaç kış görüntüsü var ama çok yakında Nobhill'de kış yazımda gelecek.
Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 kase rendelenmiş peynir
  • 3 cm kadar küp küp doğranmış sucuk
  • 1-2 tane minik minik doğranmış kırmızı biber
  • karabiber, kırmızı biber
  • tuz kullanmadım kaşar ve sucuktan dolayı 
Yapılışı:
  • Bütün malzemeleri karıştırın ve ekmeklerinizin üzerine paylaştırın. Kaşarlar yumurtadan dolayı akmıyorlar oldukları yerde eriyip pişiyorlar. 
DSC03445
DSC03452
DSC03448DSC03442DSC03437DSC03434DSC03433

18 Kas 2012

Sirloin Steak

Eşimin ellerinden özenle hazırlanmış nefis bir yemek. Tarifi burda




15 Kas 2012

Duaların Kabul Zamanı

Ebu Hüreyre radıyailahü anh'den anlatılır:

Peygamber aleyhisselam şöyle buyurmuşlardır:

«Güneşin doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. Çünkü Adem aleyhisselam o günde yaratıldı, o günde Cennete konuldu, o günde Cennetten yer yüzüne indirildi. O günde bir saat vardır ki; Allah'tan bir şey isteyerek, kıldığı namazı o saate isabet ettiren her müslim kuluna Allah istediğini verir.»

Ebu Hüreyre radıyallahü anh devam ederek derki:

Sonra Abdullah bin Selam'a rastgeldim ve kendisine bu Hadisi anlatınca; Abdullah bin Selam:

— O saati biliyorum, dedi. Bunun üzerine kendisine:

— Hiç bahillik etme, onu bana haber ver, dedim. O da:

— ikindiden sonra güneş batıncaya kadar olan zamandır, diye söyledi.

Dedim ki:
— İkindiden sonra nasıl olabilir? Allah'ın Resulü: Müslim kul namaz kılarken o saate isabet etmez, buyurmuştu. Halbuki ikindiden sonraki vakit namaz kılınmayan bir zamandır.

Bunun üzerine Abdullah bin Selam şöyle cevap verdi:

— Resulullah, oturup da namazı bekleyen kimse namazdadır, buyurmamış mı idi?

— Evet, dedim. O da:

— İşte, bu o demektir, dedi.

Ebu Hüreyre ile Abdullah bin Selam bu saatin güneş batmadan önceki saat olduğunu söylemişlerdir.

(Tirmizi, Ebu Davud, Nesei)
Kaynak : Büyük Dini Hikayeler İbrahim Sıddık İmanoğlu

Hicri Yeni Yılınız Mübarek Olsun

 Hiçbir müslüman yoktur ki, Allaha dua etsin de, Allah duasına şu 3 halden biri ile cevap vermesin:

  • Kişi dua ettiğinde, Allah, onun karşılığını dünyada acilen (peşin) verir.
  • Duanın karşılığını ahirete erteler.
  • Yaptığı dua kadar, o kuldan bir dert ve sıkıntıyı giderir.

Bu sözü işitince sahabiler sevinç içinde: Öyleyse, bizler çok dua ederiz, dediler. Allah Resulü de şu açıklamayı yaptı: Allahın kabul etmesi, sizin duanızdan daha çoktur.
**(Postum resimle pek alakadar gibi görünmüyor ama alakası var, yeni yılın ilk çay ikramı yoldaşıma :))

11 Kas 2012

Mıhlama mı, muhlama mı?



Ben bir güneyli olarak, kuzeyli ile evlendikten sonra mıhlamanın tadına bakabildim :)
Sevgili kayınvaldemin ellerinden mis gibi oooohhh ne güzeldi neyse :D dün sevgili kuzeyli eşim mıhlama istedi tabi anlamsız anlamsız suratına bakarken kendimi mısır unu bakmak için markette buldum :D
Neyse geldik ben şöylemiydi böylemiydi derken yenebilecek şekilde bir mıhlama yaptık tabi kendi akılcazımla yapınca kaşarı biraz az geldi öyle sünen her yerinden lezzet fışkıran bişi olmadı ama kuzeyli beğendi :)
Yapmak isteyen korkmasın bol kaşarlı yapsın :)

8 Kas 2012

Orjinal Devil's Food Cake / Kakaolu (Çikolatalı) Kek




Nihayet malzemeleri biraraya getirip denedim bu güzel kekin orjinal tarifini, tadı mı? mmmmm harika uzun zamandır extra sos dökülmeden içi ıslak, yumaşık bir kek tarifi arıyordum aradığımı tam anlamı ile buldum diyebilirim.  İngilizce tarifi için tıklayın


 Malzemeler:
  • 1 cup sıcak su (kaynamış olması daha iyi)
  • 2 yemek kaşığı dolu dolu kakao (Dutch-process cocoa bu en güzeliymiş kek için)
  • 1,5 cup koyu kahverengi şeker (ben light aldığım için 2 cup kullandım) veya 2 cup beyaz şeker
  • 2,5 cup un
  • 1 çay kaşığı dolu dolu karbonat yada 4 çay kaşığı dolu dolu kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 cup sıvı yağ
  • Yarım bardaktan biraz fazla sour cream ( yada herhangi bir krema (tr için))
  • 2 tam yumurta
  • 2 yumurta sarısı
Yapılışı:

  • Fırını 325 F ye yada 170 D ye ayarlayın.
  • Kaynar su ile kakaoyu çırpın.
  • Ayrı bir kapta kuru malzemeleri karıştırın
  • Kuru malzemelerin üzerine sıvıları yavaş yavaş yedirin kakaolu karışımı ekleyin.
  • Hepsi bütünleşince yağlanmış kek kalıbınıza döküp 35 dk pişirin.
 Afiyet bal şeker olsun.







4 Kas 2012

Çikolatali kek / Devil's Food Cake

Yumuşacık, enfes, harika kısaca perfect bir kek tarifi vereceğim bugün. Tarifi "good eats" programından aldım aslında elimde bütün malzemeleri olmamasına rağmen böyle güzel bir sonuç çıktı. En kısa zamanda orjinal tarifinide denicem ve yayınlayacağım eminim daha da güzel olacaktır o zaman.

Malzemeler:
      Not: 1 cup 1 su bardağına denk geliyor asağı yukarı
  • 2 bütün yumurta ve 2 yumurta sarısı ( yani 2 yumurta akı, 4 yumurta sarisi olacak)
  • 1 cup kaynar su
  • 4 ounces kakao ( dolu dolu 2 yemek kasığı)4 çay kaşığı kabartma tozu ( dolu dolu yine veya 2 pk)
  • 1 cup sıvı yağ
  • 2 cup şeker
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 2,5 cup un
Yapılışı:
  • Fırının 325 F yada heralde 170D ye geliyor ısısını ayarlayın. 
  • Kaynar su ile kakaoyu bir güzel karıştırın.
  • Diğer malzemeleride ekleyin ve yavaş bir şekilde cok sarsmadan çırpın.
  • Fırın tepsinizi yağlayın ve kek karışımızı dökün.
  • 35 dk en fazla pişirin. ( kürdan temiz çıkıcak keki fazla bekletirseniz içi sertleşmeye başlıyor) 

2 Kas 2012

Cevizli Havuçlu Kek (Yağsız ve sütsüz)


Bu keki diğerlerine nazaran daha sık yapıyorum hem vitaminli hemde kalorisi az, normalde kepekli un kullanıyorum ama bu sefer yaparken kepekli kullanmak aklımın ucuna bile gelmedi. (Kepekli unla karıştırarak yaptığımın tadını daha çok sevdim).

Kek yaptığımda, gelecek misafir sayısı az ise keki 4 e bölüp 1 parçasını kullanıyorum. Diğerlerini ise sarıp sarmalayıp doğru buzluğa gönderiyorum. Kullanacağım zaman 1-2 saat önceden çıkarıp oda ısısında bekletiyorum ilk günkü gibi tazecik yumuşacık hale geliyor.

Bu sefer kekin üzerini glaze ile süsledim farklı birşeyde kullanılabilir ya da kullanılmayabilir.
Tarifi için tıklayın




1 Kas 2012

Bayrama özel karışık fotoğraflar

Bayram nasıl geldi nasıl geçti anlamadım zaten gurbette bayram mı olurmuş diye avutuyorum işte kendimi :)

Arefe gecesi bir sağlık sıkıntısı ile karşılaştık. Buradaki dostlarımız bizi yalnız bırakmadılar, gerçektende kötü günlerde insanın bir kanadı kırılıyor ve ufak bir teselli, bir içten gülümseme ve dua yetiyor artıyor bile. Allah kimselere yaşatmasın ve daha beterinden korusun.

Bu arada Sandy kasırgasınıda ucuz atlattık buraya gelirken yön değiştirmiş bize biraz rüzgar ve yağmur bıraktı sadece. Baya hazırlıklı bir şekilde bekliyorduk bütün marketlerin reyonları hızla tüketildi. Bir ara markete gittiğimde su rafları boş, ekmek ise bi kaç tane paket kalmıştı :)

Şimdi resimlerle başbaşa birakıyorum. ( Resimler acele ile çekilmiş olduğundan çokda iyi değil malesef) (Post yazmayı ne kadarda özlemişim, bayadır elime bilgisayar değimiyordu bugün iyi oldu)

Milföy atıştırmalık bir tarif tamamen can kurtaran pratik hızlı ve lezzetli. Eğer milföyünüz erimiş ise 5 dk içinde fırına sürüp pişireceğiz bir tarif. ben içlerine kaşar koydum ve minik minik kestim.

Bayram olurda baklavasız olur mu? Burma/büzgü baklava tarifi için tıkla.

Yağsız poğaçam ve içsiz sadece sos kullanarak yaptığım ve tadına çok şaşırdığım börek :)


Kavurmaaaa, kurban eti çok lezzetli geldi lokum gibi bir kavurmaydı mmmmm tadı hala damağımda.

Penceremden minik bir bayram günü manzarası

Lahmacun

Tarhana çorbası