24 Tem 2013

Baklava

Tadina hic bakmadim daha dogrusu bakamadim, buyuk iftarimizda masallah hepsi yendi hatta bazi misafirlerimize bile kalmadi :( Aldigim geri donutler ise cok tatmin edici ve guzeldi.
Iftardan sonra arabaya dogru yol alirken, esimin Lubnan`li arkadasida bizimle birlikteydi, esime "sorsana baklavayi begenmis mi?" diye soyledigimde onumuzdeki cift bizi duymus ve hocam cok guzeldi hatta esinize iki defa dedim cok begendim elinize saglik dedi :) Ay bi hosuma gitti bi hosuma gitti ki anlatamam :) hatta iftarda esime, "yengenin eline saglik tatli cok guzel olmus" diyenler olmus. Neyse bu kadar gaz yeter dimi. Hamdolsun bu nimetleri verene, tattirana, elhamdulillah.
Tarif uzun gibi gorunebilir ama degil ben ayrintili ve puf noktalariyla yazdigim icin kalabalik duruyor.

DSC07027

Malzemeler:
Not: ben 2 buyuk tray(tepsi) yaptim ama olcuyu 1 tepsi yani 1 pk baklava yufkasi icin verecegim.
  • 1 stick yag (yaklasik 113 gr)
  • 1 cay br sivi yag
  • 3,5 su br ceviz (ben biraz fazla fazla serpttim daha da azaltabilirsiniz)
  • 1 pk baklava yufkasi (normalde 1 pakette en az 17 ila 21 adet olmasi gerekirken benim paketlerden 14 ve 15 adet cikti :( , Turkiye deki baklava yufkalarindan bi haberim malesef ama buradakiler dikdortgen ve buyuk tepsi ebadinda)
Serbeti icin:
  • 2 su br seker
  • 2 su br su
Yapilisi:
  • Oncelikle tereyagini eritin ve beyaz olarak ayrilan sut kismini atin, ne kadar atarsaniz o kadar iyi cunku baklavanin hem goruntusunu hem de tadini bozuyor.
  • Siviyagi, eritilmis sutu ayrilmis,tereyagin icine ekleyin
  • 1 adet yufkayi serin, kisa kenari size bakacak sekilde.
  • Tereyag ve siviyag karisimini serpin.
  • Yufkayi 2 katlar gibi katlayin ama 3te 1 lik kisminin ustunu kapatmayin. Bunu  nedeni ceviz yufkayi yirtmasin diye 3te2 lik kalin yani katlanmis kisma serpecegiz.
  • Yufkanin tereyagsiz kisminina yaglayip cevizi serpin.
  • Oklavaya sarin, sikistirarak buzun ve cikarip tepsinize koyun.
  • Son yufkaya kadar islemi tekrar edin.
  • Yufkalari bitirince yaginizin artan kismi ile tepsideki yufkalarin ustelerini yaglayin. Iyi yaglayinki baklavaniz parlak gorunsun ;)
  • 375 F yada 180 D de uzerleri kizarana kadar pisirin. Soguduktan sonra dilimlere ayirin. (ben bunu aslinda firina vermeden once dilimlere ayirip firina vermek istiyorum bir defada boyle denicem bakalim nasil olacak)
  • Serbeti icin ise; biri sicak, biri soguk olacak sekilde serbetini dokun.
 Firina girmeden onceki hali
DSC07007

Firindan ciktiktan sonraki hali
DSC07014

Bu ise serbetlenmis hali
DSC07021




4 yorum:

  1. tatlılar süper görünüyr ama bana şerbeti az gibi göründü kurumu oluyor bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, evet diger baklava tariflerine gore cok az serbet tarifi haklisiniz, ama tadi tam yerinde oluyor. Esim yeme konusunda cok secicidir ona sordugumda bana "herseyi tam yerindeydi ne eksik nede fazla" dedi. Ayrica tepside serbetin neredeyse tamamina yakinini cekiyor fazlasini zaten cekemiyor. Birde 1 gece onceden yapip uzerini kapatmadan bekletirseniz serbeti cok guzel aliyor. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Baklavayi tadan biri olarak tadi enfes olmustu buram buram tereyagi kokusu ve tadi geliyordu.Daha fazla olsaydi yine yerdim herhalde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Bahar hocam :) tesekkur ederim guzel yorumun icin.

      Sil