27 Eki 2012

Hayırlı Bayramlar... Haydi buyrun tatlılara :)




















Alıntı: https://www.facebook.com/media/set/?set=at.399015160171520.90364.100001891171818.100001697936913&type=1

24 Eki 2012

Yağsız Poğaça / Fat Free Pastry


Malzemeler:
  • 2 yumurta ( birinin sarısını üzerine sürmek için ayır)
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 büyük su bardağı ılık süt su karışımı ( ben %2 yağlı süt kullandım)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
Yapılışı:
  • Bütün kuru malzemeleri karıştır (maya dahil)
  • Üzerine sıvıları ekle ve gerektikçe un ilave ederek yoğur.
  • Hamur iki katına çıkana kadar beklet ve şekil verip tepsiye diz. Tepside de en az 30 dk beklet fırına sür.
  • Üzeri kızarana kadar pişir.(360F-180D) 

Alıntı:http://kusunmutfagi.blogspot.com/2007/05/yagsiz-pogaca.htm

19 Eki 2012

Domates Çorbası / Tomato Soup




 
Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 orta boy soyulmuş ve rendelenmiş domates (ben minik minik dogradim)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 su bardağı sıcak su
  • tuz
Hazırlanışı


Sıvıyağı tencereye koyarak unu bir iki dakika kavurun ve salçayıda ekleyerek 1-2 dakidaka bu şekilde kavurun (orta ateşte) daha sonra rendelemiş olduğunuz domatesleri ekleyin.Blenderınız varsa bu aşamada kullanabilirsiniz(ben iyice pure haline getirmeden biraz parcalari ufalttim) iyice karıştırın ve sıcak suyu ekleyin. Artık pişene kadar (çorba kıvamına gelene kadar koyulaşsın) kaynatın. En son tuzunu eklersiniz. Varsa üzerine kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz. Afiyet olsun..

Alinti :http://www.ogrencimutfagi.com/

18 Eki 2012

Nefis Ispanaklı Börek ve Minik Starımız / Spinach Borek

Görüldüğü gibi börekler bir güzel kabardı pufdirik pufdirik oldular. Orjinal tarifi Muhterem'le Afiyetle blogundan. Benim yufka çok daha az olduğundan tarifi yarı yarıya uyguladım ama birkaç değişiklik yaptım yine.


Malzemeler:
  • 1 pk baklava yufkası 
İç harcı:   Klasik ıspanaklı harç

Sos için: 
  • 1 yumurta ve 1 yumurta beyazı (diğer sarı üzerine sürülecek)
  • 1 çay br süt
  • 1 çay br sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma toz
Yapılışı:
  • İki yufkayı üstüste ser, sosunu sür.diğer yufkayıda ser sosu sür.4 veya 5 kat kaç isterseniz ben dört yufka katıyla yaptım. En üste harcı yay ve kenarlarını içe kıvır, rulo yap. Kes tepsiye diz ve kalan yumurta sarısı sür. Pişir. 360 F da pişirdim yaklaşık 180 D ye geliyor heralde.

İşte minik starımızda Mahir Bera ne kadar tatlı değil mi insanın gördükçe ısırası öpesi işte bol bol mıncıklayası geliyor :) Kocaman bir MAŞALLAH bu minik kuzuya.




Kurban bayramında çocuklara dağıtılmak üzere hazırlanan hediye paketleri içinde neler yok ki :)




17 Eki 2012

İki Renkli Kek



Artık kek yapacağım zaman tarif bakmıyorum o an elim nelere yönelirse, onları ekleyerek ve oranlayarak yapmaya başladım. Eskiden ne çok şaşırırdım nasıl tarife bakmadan kendileri uydurarak yaparlar diye şuan anlayabiliyorum neden olduğunu. Bir daha ki sefere içinin daha puf puf olması için kabartma tozunu daha fazla koyacağım.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 2/3 cup süt
  • 1/2 cup sıvı yağ
  • 1 cup dan biraz az şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (diğer sefere bunu 2 katı arttıracağım)
  • 1 pk vanilya
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • aldığı kadar un
  • üzeri için çikolata parçacıkları (isteğe bağlı)
Yapılışı:
  • Önce kuru olan bütün malzemeleri karıştır unu ben önce 1.5 kap civarı koydum en son aşamalarda gerektikçe un ilavesi yaptım.
  • Yumurtayı köpük olana dek çırp. Yağı ve sütünü eklebir iki defa daha çırp.
  • Kuru malzemeleri sıvı karışıma ekle ve çırp.(kek hamurunu bu aşamada un ilavesi için biraz cıvık bırak çünkü kakao ekleyince hamur biraz daha katılaşıyor)
  • Kek hamurunu ikiye ayır ve bir kısmına kakao ekle, diğer kısmına yaklaşık birkaç yemek kaşığı un ekle.
  • Kek kalıbına hamurlarınızı istediğiniz şekilde döküp 360 F da pişirin.

15 Eki 2012

Ödülüm


Herkese merhaba ,

Sevgili arkadaşım Hobi Defterim beni bu ödüle lâyık görmüş bu yüzden ona çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimi gönderiyorum.Ben de ilk ödülümü alıp, bu ödülü 5 kişiye dağıtmaya başlıyorum.

Ödülün amacı blogunuzun popülerliğini arttırmaya katkıda bulunmak.

Bu ödül 200'den az takipçisi olan 5 bloga verilir.Seçtiğimiz 5 arkadaşımıza bu ödülü sunmak, ziyaret ederek onları bu ödülden haberdar etmek kısaca yapılması gerekenler bunlar.

Seçmek oldukça zor olacak;
http://iceteabuzlucay.blogspot.com/
http://tugba-mutfakta.blogspot.com/
http://www.amerikagunleri.com/
http://mutluuuu.blogspot.com/
http://bendencesitlemeler.blogspot.com/

Kısır (Turkish Bulgur Wheat Salad)

Benim memlekette  kısır'a "iç" denir ve asla sıcak su ile bulgur ıslatılmaz. Elinizi soğuk suyla ıslatarak, salçayla bulguru ezerek 10-15 dk boyunca yogurmanız lazım.

Ben bugün böyle mi yaptım hayırrr :) Artık yapanda kalmadı tabi annemler hariç. Ama o yapılan kısırların tadını alsaydınız sıcak suyla yapılan çok yavan gelirdi.

Tarifi nereden aldığımı hatırlamıyorum ama yine tarifi birebir olmadan kendime uyarlayarak yaptım. Sonuç mu? annemin "iç"leri kadar olmasada güzel oldu :)

Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik bulgur (ince)1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 sap yeşil soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • göz kararı limon suyu
  • yarım su bardağı zeytin yağı (cok daha az koydum malum kalori  meselesi)
  • bir kaç tane içine doğramalık kornişon turşu( salatalık, havuç, lahana vs)
  • 3-5 sap Maydanoz ( ben koymadım)
  • tuz, kırmızı biber ve karabiber
Yapılışı:
  • Bulguru geniş bir kaba alıyoruz, üzerine salçaları ve tuzu, baharatları katıp  sıcak suyu döküyoruz. Bir güzel karıştırıp üzerini kapatıyoruz ve 10- 15 dk dilendiriyoruz.
  • Bulgurumuz dinlenirken yeşil soğanı, domatesi, maydanoz ve turşularımızı doğruyoruz.
  • Dinlenen bulgurun üzerine doğarananları ekleyip özellikle yeşilliklerin üzerine gelecek şekilde yağımızı ve limon suyumuzu döküp bir güzel karıştırıyoruz. Çok bekletmeden afiyetle yiyoruz.



14 Eki 2012

Zilhicce Ayı Başlangıcı - 16 Ekim 2012

Kurban bayramının bulunduğu aya Zilhicce denir.
Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.
Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:

"Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir."
[İbni Mace]

"Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir."

[Beyheki]

"Zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutan, her günü için, helal malından yüz köle azat etmiş veya Allah yolundaki mücahidlere yüz at vermiş veya Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevaba kavuşur."

 [R. Nasıhin]

"Bu on günün hayrından mahrum olan kimseye yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez."
[T. Gafilin]


"Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir."
[Ebul Berekat]


"Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir."
[Beyheki]


"Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!"
[Taberani]


[Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: La ilahe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.]

İlk on günün kıymeti



Peygamber efendimiz,Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?) dediler. Peygamber efendimiz, cevabında buyurdu ki:

"Evet cihaddan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehit olan kimsenin cihadı daha kıymetlidir."  [Buhari]

Ebüdderda hazretleri buyurdu ki:

"Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir! Çünkü Muhammed aleyhisselam, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevap verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, Mizanda sevabı ağır gelir ve Cennette yüksek derecelere kavuşur."
[Şir’a]


İnşallah Yüce Rabbim bu güzel ayı hakkı ile ihya edebilmeyi nasip etsin (AMİN)

Alıntı: www.ilahi.org

4 Eki 2012

Yayla Çorbası / Yogurt&Rice Soup


Uzun süredir (1 yıldan fazla oldu) yoğurtlu çorba yapmamıştım. Diğer çorbalar daha kolay geliyor en azından başında durup karıştırmak gerekmiyor diye heralde hep kolayına kaçtım. Akşam eşim 4 kase içti :D galiba azcık özlemiş.

Hiç tahmin etmediğim kadar güzel oldu o yüzden hemen arşivime ekliyorum ve çorbalar kategorisini açmış bulunuyorum.

Tarifi portakal ağacından aldım ama birebir uygulamadım. Benim yaptığım ölçülerle 5 kase çıktı. 

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 litre su
  • tuz
  • Sosu için: tereyağ, nane
Yapılışı:
  • Su ve sos malzemeleri hariç malzemelerin hepsini tencerenizde karıştırın.
  • Ocağınızı açın ve suyu yavaş yavaş ekleyerek devamlı olarak kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynayınca altını kısın ve pirinçle pişene kadar ocakta tutun.
  • Sosunu yapın ve çorbanıza katın. Veya kaselere koyduktn sonra sosu üzerine kaşık kaşık koyarsanız daha şık bir görüntü olur.
Püf noktası devamlı karıştırmak yoksa bir anda kesiliveriyor. Piştikten sonra kapağını kapamayın.


3 Eki 2012

Mısır

Dünyanın en popüler sebzelerinden biri olan mısırın bir çok tüketme yöntemi var. Haşlaması, közlemesi, çorbası, salatası, anayemeği, patlamış mısırı vs. En güzeli bence közlemesi mmmm olsada yesek :) Yararları ise cabası...

Bu hafta ki pazardan mısır geldi, bildiğiniz üzere dalından koparılmış mısırı çok bekletmemek lazım ki lezzetini kaybetmesin. Hemen koçanlarını bir bir açmaya başladım ki o mısırdan gelen harika koku beni taaaa çocukluğuma götürdü. Çok eskilerden babacım, çok fazla olmasada bahçemizin bir kısmını mısır yetiştirmek için ayırmıştı. Her sene toplanır bir güzel soyulur ve isteyene közleme isteyene haşlama usulu pişirilirdi en güzelide közleme işini kendim yaparken aldığım haz bambaşka hala gözlerimin önünde kokulu video kaydı gibi geçiyor.

Neyse :) Mısırlarımı düdüklüde bir güzel haşladım ama  haşlanmış hallerini resmetmek aklımın ucuna dahi gelmedi, yine sıcak sıcak bir güzel yanarak eşimle yedik bitirdik. bittikten sonra aklıma geldi :) nasip değilmiş dedim ama pişmemiş halleri pişmiş hallerini aratmıyor.