20 Haz 2012

Biberli Ekmek / Bread Sauce

      Uzun bir bekleyişin ardından en nihayetinde, favori olan, tarifi her daim istenilen ve en önemlisi Hatay'ın yöresel lezzeti  olan biberli ekmeği fotoğrafladık. Ayna ile Fatmagül'ün güzel sohbeti ve yardımları eşliğinde yine harika bir biberli ekmek yaptık. Bugün için çok teşekkür ederim benim için en keyifli biberli ekmek yapılışıydı :)
Hemen tarife geçelim ;

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 tatlı kaşığını doldurmadan tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığından biraz az kuru maya
  • 1,5 su bardağına yakın ılık su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için;
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam tuz (göz kararı)
  • İstenirse çökelek veya lor peynir eklenebilir
  • İstenirse kırılmış ceviz eklenebilir
Önce hamurunu yapın, ben ekmek yapma makinesinde yaptım hamurunu daha pratik ve güzel olduğu için ama istenirse elde de rahatça yoğurulabilir. Mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir ortamda bekletin.
Sosunu hazırlamak için önce soğanları küp küp doğrayın ve tavaya döktüğünüz 1 çay bardağı ısınmış yağda biraz çevirin.
Soğanın üzerine salçaları ekleyip iyice karıştırın ki salçanın kokusu gitsin.
Küçük küçük doğranmış domatesleri tavaya ekleyin ve karıştırın.
Bir kaç dakika sonra baharatları, susamı ekleyin, karışıtırın ve ocağın altını kapatın.

Sosumuz hazır. Şimdi şekilde ki gibi hamurdan parçalar alarak poğaça gibi düzeltip tepsimize diziyoruz. Bu arada elimizi arada yağalayalım ki daha rahat şekil alabilsin.
Bütün parçalar bitince sosu dökmeden önce tepsilerdeki hamurların üzerine elimizle çok fazla ezmeden, düzleştirecek kadar bastırın.

Son olarak bir yemek kaşığı yardımı ile sosdan 1 er kaşık olacak şekilde hamurların üzerine koyulur.
Sosu bitirince, hamurun üzerindeki sosu kaşığın tersi ile biraz daha yayıyoruz.
Tepsimizi 180 D veya 375 F de ısıtılmış fırınımızda pişiriyoruz.
Afiyet olsun.




5 yorum:

  1. Bunu denemeliyim mutlaka sahane bir sey allerinize saglik. Siz Amerikadami yasiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. Bencede denemelisin harika bir tadı var. Evet Amerika'dayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burdaki tarifleri turkiyeye dondugumde paylasacagim bi cok insan olacak ins...

      Sil