21 May 2012

Haşhaşlı ve Limonlu Mafin ( Muffin with poppy and lemon)




Malzemeler


  • 2 kap un ( veya 1 kap beyaz un+1 kap kepekli un idealdir
  • ½ kap yani 100 gram beyaz toz seker 
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu (kasiklarin herzaman ustleri duzlenecek)
  • 1/8 tatli kasigi tuz-BIR CIMDIK!
  • ¾ kap=190 ml sut
  • 1/3 kap yani 80 ml sivi yag  (daha az yag kullanmak icin yagi daha da azaltip, azalttiginiz  kadar sut koyun-mumkun)
  • Bir adet hafif cirpilmis 1 yumurta veya 2 adet yumurta aki

Firini 200 C/400 F  derece isitin.
Yapilisi:
Once kuru malzemeleri bir kapta karistirin iyice, sonra da sivi malzemeleri ayri bir kapta karistirin once-her zaman boyle yapmak kuraldir.
12 lik veya 6 lik mafin kaplarinin sadece diplerini elle, veya kagit pecete ile yaglayin.
Bir kapta un +seker+kabartma tozu+tuzu iyice karistirin. 
Daha kucuk bir kaptaysa sut+yag+yumurtayi karistir-cirp. 
Sonra hepsini birbiri ile sadece hersey islanincaya kadar BIRBIRI ILE karistirin-fazla karistirilmaz!  
Yaglanmis mafin kalibina her cukura 2/3 kadar koyun, bolun.

DILERSENIZ SIMDI BU NOKTADA USTLERINE KOYMEK UZERE, ONCEDEN STROSEL DE HAZIRLANABILIR- 50 gram yani ¼ kap toz seker ve 4 yemek kasigi gibi pekmez+irice ceviz VE 75 GRAM kadar odada biraz bekletilmis kati yag veya margarin+1 tatli kasigi tarcin+ ¼ kap yani 60 ml kadar bicakla kiyilmis ceviz veya findik ya da badem-herseyi catalla karistirin-cakil taneleri gibi olsun- kaliba konmus mafinelrin ustune ekin ve firina koyun.

HIC BEKLETMEDEN HEMEN FIRINA ORTA KATA, TEL USTUNE KONMALIDIR. 200C/400 F derece isitilmis firinda 20-25 dakika orta katta pisirin. Ortasina sokulan bir bicak, kurdan temiz cikinca alin (12lik ise ; kalip 6 lik ise 2-3 dakika daha fazla sure gerekebilir, kontrol edin). Kaliptan cikartmadan 2-3 dakika bekletin. Sicak, ilik, soguk da  guzeldir. Ustlerine bol pudra sekeri serpin lutfen…12 veya 6 adet mafin. Dondurup, buzdolabinda saklayip, firinda, mikrodalgada (20 saniye)gibi isitabilirsiniz vs.

AYNI HAMURLA ILAVELERLE YAPABILECEGINIZ OTEKI MAFIN CESITLERI;

1-  LIMON KABUGU RENDELI- Bir veya iki adet limon kabugu veya portakal kabugu rendesi+varsa 1-2 yemek kasigi hashas tohumu+ veya kiyilmis findik, ceviz KONABILIR.
2- CIG ELMA RENDELI MAFIN- Sekeri ¼ kaba azaltin+1 tatli kasigi tarcin+1 kap soyulmus kup kup dogranmis minik kareler seklinde/ya da irice  rendelenmis cig elma yi una karistir.Ayni isida 18-22 dakika pisirin.
3- TAZE MEYVA PARCALARI ILE MAFIN- Bir  kap taze veya donmus dogranmis olgunca parca veya pure muz, cilek,dut, elma, seftali ve benzeri meyva+1 limon kabugu rendesi veya portakal kabugu rendesini kuru malzemelere karistir.
4- RECELLI MAFIN- Her mafin cukuruna koyacaginiz malzemenin yarisini koyun once, ortaya dilediginiz bir recelden ½ -1 tatli kasigi koyup hafifce gomun ve ustune tekrar hamur koyun.
5-CUKULATALI MAFIN- ¾ kap minyatur Hersheys “choclate chip” cukulatasindan veya normal pisirme veya yenen cukulatayi bicakla dograyip, kirarak koyabilirsiniz unun icine ve mafinin arasina.
6-KEPEK UNLU SAGLIKLi-1 KAP KEPEK UNU+1 KAP BEYAZ UNLA YAPIN MAFINI.
7- FINDIKLI MAFIN- icine toz halinde karanfil+ ¾ kap bal kabagi puresi+1/2 kap bicakla kiyilmis findik, veya ceviz koyabilirsiniz
8-KAHVERENGI ISLAKCA SEKERLI VEYA PEKMEZLI MAFIN- Icine beyaz seker yerine ½ kap kahverengi seker ya da Turkiye’de siz ½ kap beyaz seker+ ¼ kap pekmez koyabilirsiniz.
9-TAZE ELMALI MAFIN- 2 adet elmayi soyun, ortasini alin ve kup kup minik minik kesin, una ekleyin.
10-YULAF EZMELI MAFIN- unu ¼ kap eksiltin ve yerine ½ kap oatmeal-ezilmis yulaf ekleyin
Not: Tarifi direk web sayfasından (http://www.ruki.org/Mutfagimizdan.htm) alıntı yaptım, cup dediği ölçü normal su bardağı ölçüsüdür. Ben tarifi yaparken biraz daha şeker ekledim.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder