Malzemeler
- 2 kap un ( veya 1 kap beyaz un+1 kap kepekli un idealdir
- ½ kap yani 100 gram beyaz toz seker
- 2 tatli kasigi kabartma tozu (kasiklarin herzaman ustleri duzlenecek)
- 1/8 tatli kasigi tuz-BIR CIMDIK!
- ¾ kap=190 ml sut
- 1/3 kap yani 80 ml sivi yag (daha az yag kullanmak icin yagi daha da azaltip, azalttiginiz kadar sut koyun-mumkun)
- Bir adet hafif cirpilmis 1 yumurta veya 2 adet yumurta aki
Firini 200
C/400 F derece isitin.
Yapilisi:
Once kuru
malzemeleri bir kapta karistirin iyice, sonra da sivi malzemeleri ayri bir
kapta karistirin once-her zaman boyle yapmak kuraldir.
12 lik veya 6
lik mafin kaplarinin sadece diplerini elle, veya kagit pecete ile yaglayin.
Bir kapta un
+seker+kabartma tozu+tuzu iyice karistirin.
Daha kucuk
bir kaptaysa sut+yag+yumurtayi karistir-cirp.
Sonra hepsini
birbiri ile sadece hersey islanincaya kadar BIRBIRI ILE karistirin-fazla
karistirilmaz!
Yaglanmis
mafin kalibina her cukura 2/3 kadar koyun, bolun.
DILERSENIZ
SIMDI BU NOKTADA USTLERINE KOYMEK UZERE, ONCEDEN STROSEL DE HAZIRLANABILIR- 50 gram yani ¼ kap toz
seker ve 4 yemek kasigi gibi pekmez+irice ceviz VE 75 GRAM kadar odada biraz
bekletilmis kati yag veya margarin+1 tatli kasigi tarcin+ ¼ kap yani 60 ml
kadar bicakla kiyilmis ceviz veya findik ya da badem-herseyi catalla
karistirin-cakil taneleri gibi olsun- kaliba konmus mafinelrin ustune ekin ve
firina koyun.
HIC
BEKLETMEDEN HEMEN FIRINA ORTA KATA, TEL USTUNE KONMALIDIR. 200C/400 F derece
isitilmis firinda 20-25 dakika orta katta pisirin. Ortasina sokulan bir bicak,
kurdan temiz cikinca alin (12lik ise ; kalip 6 lik ise 2-3 dakika daha fazla
sure gerekebilir, kontrol edin). Kaliptan cikartmadan 2-3 dakika bekletin.
Sicak, ilik, soguk da guzeldir.
Ustlerine bol pudra sekeri serpin lutfen…12 veya 6 adet mafin. Dondurup,
buzdolabinda saklayip, firinda, mikrodalgada (20 saniye)gibi isitabilirsiniz
vs.
AYNI HAMURLA ILAVELERLE YAPABILECEGINIZ OTEKI MAFIN CESITLERI;
1- LIMON KABUGU RENDELI- Bir veya iki adet limon kabugu veya
portakal kabugu rendesi+varsa 1-2 yemek kasigi hashas tohumu+ veya kiyilmis
findik, ceviz KONABILIR.
2- CIG
ELMA RENDELI MAFIN-
Sekeri ¼ kaba azaltin+1 tatli kasigi tarcin+1 kap soyulmus kup kup dogranmis
minik kareler seklinde/ya da irice
rendelenmis cig elma yi una karistir.Ayni isida 18-22 dakika pisirin.
3- TAZE
MEYVA PARCALARI ILE MAFIN- Bir kap taze veya donmus
dogranmis olgunca parca veya pure muz, cilek,dut, elma, seftali ve benzeri
meyva+1 limon kabugu rendesi veya portakal kabugu rendesini kuru malzemelere
karistir.
4- RECELLI
MAFIN- Her mafin
cukuruna koyacaginiz malzemenin yarisini koyun once, ortaya dilediginiz bir
recelden ½ -1 tatli kasigi koyup hafifce gomun ve ustune tekrar hamur koyun.
5-CUKULATALI MAFIN- ¾ kap minyatur Hersheys “choclate chip”
cukulatasindan veya normal pisirme veya yenen cukulatayi bicakla dograyip,
kirarak koyabilirsiniz unun icine ve mafinin arasina.
6-KEPEK UNLU SAGLIKLi-1 KAP KEPEK UNU+1 KAP BEYAZ UNLA YAPIN
MAFINI.
7- FINDIKLI
MAFIN- icine toz
halinde karanfil+ ¾ kap bal kabagi puresi+1/2 kap bicakla kiyilmis findik, veya
ceviz koyabilirsiniz
8-KAHVERENGI
ISLAKCA SEKERLI VEYA PEKMEZLI MAFIN- Icine beyaz seker yerine ½ kap kahverengi seker ya da Turkiye’de
siz ½ kap beyaz seker+ ¼ kap pekmez koyabilirsiniz.
9-TAZE
ELMALI MAFIN- 2 adet
elmayi soyun, ortasini alin ve kup kup minik minik kesin, una ekleyin.
10-YULAF
EZMELI MAFIN- unu ¼
kap eksiltin ve yerine ½ kap oatmeal-ezilmis yulaf ekleyin
Not: Tarifi direk web
sayfasından (http://www.ruki.org/Mutfagimizdan.htm) alıntı yaptım, cup dediği ölçü normal su bardağı ölçüsüdür. Ben
tarifi yaparken biraz daha şeker ekledim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder