26 Tem 2013

Kavurmali Pide

Ramazanda oruclu oruclu instagramdaki resimlere bakarken, kavurmali pide gordum tabi daha once pide yaptim ama kavurmali yapmamistim icimden bir durtu, hadi bunu yap diye tabi engel olmadim kollari sivadim.
Buradaki etler genelde sert oluyor o yuzden onceden cok az hasladim. Daha sonra diger malzemelerle yani sogan, sarimsak. biber ve domatesle hersey cig olacak sekilde tuzunuda ekleyip karistirdim. Diger sefere tavada biraz cevirmeyi dusunuyorum.
Pide tarifim burada.
DSC07044

DSC07041

Bu ise firina girmeden once
DSC07031


25 Tem 2013

Siyah Fasulye Salatasi

Yemeklerin yanina, ozelliklede pilavin yanina cok yakisiyor.
DSC07006

Malzemeler:
  • 1 konserve kutusu siyah fasulye
  • 1 konserve kutusu misir
  • 1 adet kirmizi sogan
  • 1 buyuk kirmizi kozlenmis biber
  • 1 orta boy salatalik
  • 1 tutam maydanoz
  • bir iki tane minik renkli biber
  • limon suyu
  • cok az yag
  • tuz
Yapilisi:
  • Konserveden cikanlari bir guzel yikayin.
  • Soganlari, maydanozlari, biberleri  ve salataligida dogradiktan sonra butun malzemeleri karisitirin.
  • Afiyet olsun.
 DSC06998
Bu ekmek ise esimin "yogurmadan" yapilan harika ekmegi tavsiye ederim muhakkak deneyin. Tarifi ise burada.
 DSC07005

24 Tem 2013

Baklava

Tadina hic bakmadim daha dogrusu bakamadim, buyuk iftarimizda masallah hepsi yendi hatta bazi misafirlerimize bile kalmadi :( Aldigim geri donutler ise cok tatmin edici ve guzeldi.
Iftardan sonra arabaya dogru yol alirken, esimin Lubnan`li arkadasida bizimle birlikteydi, esime "sorsana baklavayi begenmis mi?" diye soyledigimde onumuzdeki cift bizi duymus ve hocam cok guzeldi hatta esinize iki defa dedim cok begendim elinize saglik dedi :) Ay bi hosuma gitti bi hosuma gitti ki anlatamam :) hatta iftarda esime, "yengenin eline saglik tatli cok guzel olmus" diyenler olmus. Neyse bu kadar gaz yeter dimi. Hamdolsun bu nimetleri verene, tattirana, elhamdulillah.
Tarif uzun gibi gorunebilir ama degil ben ayrintili ve puf noktalariyla yazdigim icin kalabalik duruyor.

DSC07027

Malzemeler:
Not: ben 2 buyuk tray(tepsi) yaptim ama olcuyu 1 tepsi yani 1 pk baklava yufkasi icin verecegim.
  • 1 stick yag (yaklasik 113 gr)
  • 1 cay br sivi yag
  • 3,5 su br ceviz (ben biraz fazla fazla serpttim daha da azaltabilirsiniz)
  • 1 pk baklava yufkasi (normalde 1 pakette en az 17 ila 21 adet olmasi gerekirken benim paketlerden 14 ve 15 adet cikti :( , Turkiye deki baklava yufkalarindan bi haberim malesef ama buradakiler dikdortgen ve buyuk tepsi ebadinda)
Serbeti icin:
  • 2 su br seker
  • 2 su br su
Yapilisi:
  • Oncelikle tereyagini eritin ve beyaz olarak ayrilan sut kismini atin, ne kadar atarsaniz o kadar iyi cunku baklavanin hem goruntusunu hem de tadini bozuyor.
  • Siviyagi, eritilmis sutu ayrilmis,tereyagin icine ekleyin
  • 1 adet yufkayi serin, kisa kenari size bakacak sekilde.
  • Tereyag ve siviyag karisimini serpin.
  • Yufkayi 2 katlar gibi katlayin ama 3te 1 lik kisminin ustunu kapatmayin. Bunu  nedeni ceviz yufkayi yirtmasin diye 3te2 lik kalin yani katlanmis kisma serpecegiz.
  • Yufkanin tereyagsiz kisminina yaglayip cevizi serpin.
  • Oklavaya sarin, sikistirarak buzun ve cikarip tepsinize koyun.
  • Son yufkaya kadar islemi tekrar edin.
  • Yufkalari bitirince yaginizin artan kismi ile tepsideki yufkalarin ustelerini yaglayin. Iyi yaglayinki baklavaniz parlak gorunsun ;)
  • 375 F yada 180 D de uzerleri kizarana kadar pisirin. Soguduktan sonra dilimlere ayirin. (ben bunu aslinda firina vermeden once dilimlere ayirip firina vermek istiyorum bir defada boyle denicem bakalim nasil olacak)
  • Serbeti icin ise; biri sicak, biri soguk olacak sekilde serbetini dokun.
 Firina girmeden onceki hali
DSC07007

Firindan ciktiktan sonraki hali
DSC07014

Bu ise serbetlenmis hali
DSC07021




23 Tem 2013

Kakaolu Krep Icinde Balli ve Muzlu Rulo

Pratik, guzel ve gosterisli bir tarif. Tarifi buradan aldim

DSC06996

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su br soguk sut
  • 1 cay br sivi yag
  • 2 corba kasigi kakao
  • aldigi kadar un (Koyu ayran kivaminda olmasi lazim)
ici malzemeleri:
  • krep adedince muz
  • krebin icine surmek icin bal, recel, nutella veya findik kremasi
 Uzeri icin:
  • cikolata sosu veya bal gezdirebilirsiniz yada fistik veya ceviz serpebilirsiniz.
Yapilisi:
  • Yumurtayi, sutu, yagi ve kakaoyu iyice cirpin ve unu kontrollu sekilde koyu ayran kivamina gelene dek ekleyip karistirin.
  • Tavamizi hafif yaglayip isitinca ince tabaka halinde kreplerimizi tek tek pisiriyoruz.
  • Soguyan kreplerin icine bali veya receli surup muzu koyup sariyoruz.
  • Dilediginiz genislikte kesip(ben 2 parmak genisliginde kestim) uzerine cikolata sosu dokuyoruz.
Not: Tavada ince krepleri ceviriken biraz zorlanmistim ama nedeni tavamin kalitesizligi olabilir. Bunun icin iki tane spatula kullandim, biri ile biraz biraz kaldirip digeri ile cevirmeye calistim.

22 Tem 2013

Baklava Yufkasiyla Patatesli ve Kiymali Borek

Kim yerse yesin her daim begeni alan ve ilk biten ikramlarimin arasinda yer aliyor bu boregim. Muhtemelen tarifini vermisimdir ama yine yazmakta bence sikinti yok.

DSC06982

DSC06984

Malzemeler:
  • 1 pk fillo dough yufka (baklavalik dikdortgen yufka)
  • ~125 gr eritilmis tereyag (yaklasik) (eritildikten sonra beyaz tortusunuz mutlaka ayirip atin)
  • 1 tane yumurta sarisi (ben butun cirptim surdum ama sadece sarisi daha guzel gorunuyor)
  • uzeri icin susam veya corekotu
Ic harci:
  • Benim daha onceki mantar dolmasinin harcindan artan kiymayi kulladim sadece patates rendeleyip biraz kavurup, kiymali karisima ekledim. O yuzden oran veremicem.
Yapilisi:
  • Yufkanizi tezgaha serin uzerinde tereyagini gedirin ve ikiye katlayin.
  • Size yakin olan alt kismin ortasina ic harcinizi koyun ve once kenarlarini, harcin uzerine kapatip, boregi sarin.
  • Uzerine yumurta sarisi surup, susam serpin.
  • 375 F de (180 D) uzerleri kizarana kadar pisirin.

Kakaolu kek

Tuttum ben bu kek tarifini, tam yas pastalik yani yumusak, islak gibi ama degil pufudik bisey. Deneyin, pisman olmazsiniz, Allah in izni ile.
Tarifi ise buradaki tarifimin kek ve krema olculerinin yarisini kullandim. Kakaolu keklerde en onemli noktalardan biri bence kullandiginiz kakaonun kalitesi, kesinlikle kekin tadini ve formunu cok degistiriyor.


DSC06921

DSC06925

DSC06917


21 Tem 2013

Mantar Dolmasi

Enfesss bir tarif, tadina bayidim. Ustelikte cok basit. Mantarlarin saplarini kopardim ve iclerine pisirdigim kiymali harc ile doldurdum ve hasanmis makarnayi borcama serip uzerinede mantarlari oturttum. Mantarlar pisene kadar firinda beklettim en son mantarlarin uzerine kasar rendesi ekledim. Mantarlar piserken sularini makarnanin uzerine biraktigi icin harika bir tadi oluyor. Kiymali harcim ise sogan, domates, biber, mantarlarin saplari. kiyma ve salcadan yaptim. kiymali olmak zorunda degil aslinda evdeki malzemelere gore sebzeli bir harcda yapilabilir.
Mantarlarim biraz iriceydi yani nescafe bardaginin alt tabagi buyuklugunde olanlardan aldim ki her biri bir porsiyon olsun.

DSC06950






20 Tem 2013

Etimekli yalanci profiterol


DSC06891

Malzemeler:
  • 1 litre sut (4-5 su br kadar)
  • 1 su brdagindan 1 parmak eksik seker
  • 1 su brdagindan 1 parmak eksik un
  • 1 pk kremsanti
  • 1 su br sut(kremsanti icin)
  • 1 yemek kasigi tereyag
  • 1 pk tuzsuz etimek
  • uzeri icin cikolata sos (ben yapmadim)
Yapilsi:
  • Muhallebi icin sut, un seker muhallebi kivamina gelene dek ocakta pisirin. Ocagin altini kapatip tereyagini ekleyin.
  • Muhallebi ilidiktan sonra sutle cirptiginiz kremsantiyide ekleyip mikserle iyice karisitirin.
  • Etimekleri elinizle iri parcalar halinde kirin ve muhallebiye ekleyin. Borcama yayin.
  • Cikolata sosunuda hazirlayip soguduktan sonra tatlinizin uzerine dokun.
  • Bir gece onceden yaparsaniz daha iyi sonuc alirsiniz.
Not: Ben cikolata sos yerine kuru uzum serptim. Tatliyi dilim halinde kesmek yerine su brdagi ile keserek yuvarlak dilimler halinde servis ettim.

Evlilik yildonumu ve gencligin sirri (kisa hikaye)

Fotograflar aslinda haziran ayindan kalma, malum evlilik yildonumumuz gecti ve azda olsa izlerinden birkacini paylasmak istedim.

DSC06800

DSC06870

Evvel Zaman içinde Memleketin Birinde 90 yaşlarında fakat çok dinç ve gençgörünümlü bir adam yaşarmış? Çevresinde bulunan herkes ona çok özenir vesorarlarmış;bu gençliğin sırrı nedir; diye İhtiyar delikanlı güler geçermiş her soruldukça bu soruya Ama Sorular sık , soranlar çoğalınca cevap vermek vacip olmuş sanki
Düşünmüş nasıl anlatırım bu sırrımı kolayca herkese Sonra karar vermiş
tüm meraklıları yemeğe davet etmeye evine
Bu davette size sırrımı açıklayacağım demiş Herkes merakla davete gelmiş Yemekler yenilmiş, içilmiş, sohbetler edilmiş vakit iyice gecikmiş Ama gençlik sırrı ile ilgili tek kelam edilmemiş Herkes konu ne zaman açılacak diye merek ederken Adamcağız huri gibi sevimli hanımına seslenmiş:
Hatun, şu kilerde bir karpuz var getirir misin bize sana zahmet!Hanım hemen doğrulmuş kilere giderek kaş ile göz arasında bir karpuz getirmiş Adamcağız şöyle eliyle bir vurmuş tık tık diye sonra da: Bu olmamış hanım, güzel çıkmayacak, başka getirir misin bir zahmet demiş Hanım onu götürmüş bir tane daha getirmiş Adam onu da bir yoklamışyine beğenmemiş
Hanım sana yine zahmet olacak ama bu da olmamış başka bir tane getirirmisin demiş, Başka istemiş? Bu böylece üç dört sefer daha ekrarlamış
Neyse misafirleri ve de siz Aziz okuyucuları sıkmamak için !!! Dedemiz
beşincide karpuzu beğenmiş ve karpuz kesilmiş, misafirlere ikram edilmiş?
Herkes karpuzunu afiyetle yerken bizim dedecik sormuş Eeee ? Arkadaşlar iste benim gençliğin sırrı burada anladınız mı??
Herkes birbirinin yüzüne bakmış Kimse bişey anlamamışAman dede demişler nerde? Anlamadık biz bu sırrı!Dedecik gülmüş Efendiler demiş O gördüğünüz karpuz kilerde bir tanecikti, tekti Ben hanıma git de başka getir dedikçe o kilere gidip geliyor aynı karpuzu getiriyordu Bir kere bile aman be adam , deli misin nesin şu tek karpuzu ne taşıttırıyorsun bana defalarca demedi
Beni sizin önünüzde mahcup duruma düşürmedi İşte ben bütün gençliğimi bu hanımıma borçluyum Biz birbirimizi hiç başkalarının önünde zor duruma düşürmeyiz Aile içindeki hiçbir şeyi dışarıya yansıtmayız Hep
birbirimize destek olur, dert ortağı olur, yardım ederiz Birbirimizle
ilgili olan problemleri yine birbirimize anlatırız İyi kötü her olayı da
birlikte paylaşırız demiş.

15 Tem 2013

Iyi fikir


IMG_0204

IMG_0158

IMG_0202

Eskilerden karisik post

ciceklerimi cok sevdim, karamelli fistikli pastami cok sevdim, cantmi da cok sevdimmm
IMG_3208

tarifi olmayan kostebek pasta, uzerine meyve sosu dokulmus irmik tatlisi ve tortilla boregim.
IMG_0198


IMG_0200

IMG_0152

IMG_0146

IMG_0151

Chicago`da ki otelimizden kucuk bir an
IMG_0093

Bayilarak yedigim tavuk yemegim
IMG_0221

Esimin el emegi goz nuru yemegi
IMG_3252

hehe :D baktikca guluyorum...
IMG_0208


Patates Corbasi

Oyle cok corba yapan ve bilen biri degilim. Nadir olarak corba tarifi bakarim ve daha nadir sekilde degisik bir tarif denerim. Bu corba icin iyiki bakmisim ve yapmisim diyorum. Seviniyorum cunku kisitli corba hazineme bir tane daha corba ekliyorum. Tarif icin www.tumayinmutfagi.com a tesekkur ederim.

Basta yaparken bloga ekliyecegimi hic dusunmemistim ama tadina bakinca bu enfes lezzeti eklemeliyim dedim ve cep telefonuyla fotografini cektim tabi haliyle guzel cikmadi resim.


IMG_3355

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 corba kasigi un
  • 1 su br sut
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 5 su br et suyu (et suyum 3 br cikti, kalan 2 brdagi normal su kullandim) (ya da 2 adet et bulyon)
  • tuz (bulyon kullanmadiysaniz)
Sosu icin:
  • 1 tatli kasigi kirmizi biber
  • 1 corba kasigi tereyag
Yapilisi:
  • Yemeklik dogranan soganlari sivi yada kavurun ve uzerine unu ilave edin.
  • Unun kokusu cikinca tencereye et suyunu yada normal 5 br suya katilmis, eritilmis bulyonu ekleyin.
  • Kup kup dogradiginiz patatesleride ekleyin (daha hizli pismesi icin kucuk dograyin) ve kaynatin.
  • Patatesler yumusayinca blendirla puruzsuz hale getirip sutunu ekleyin.
  • Bulyon eklemediyseniz tuzunu atin.
  • Bu sekilde altini biraz kisarak 10 dk daha kaynatin.
  • Sos tavasinda, tereyagini eritip, kirmizi biberinizi ekleyerek yakmadan yaga yedirin ve ocagi kapatin.
  • Sosu corbanizin uzerine dokerek servis edin. (ben tamamini corbaya karistirmayi tercih ettim)