25 Şub 2013

Hamur Kızartması / Fried Dough


DSC04991

Bereketli, doyurucu ve coook sevilen bir tariftir bu. Herkes bilir, cocuklugumuzda okuldan geldikten sonra yada haftasonu kahvaltilarinda kimin evinde yapilmamistir ki! Annecimin yaptiklarinin tadi hala damagimda. Simdilerde ise bu guzelim kizartma benim kurtarici tarifim, evde yumurta olmayan haftasonu kahvaltilarinda yapiyorum ve diger kahvaltiliklarin yuzune dahi bakilmiyor.
Tarif icin sadece ana malzemeleri kullandim, tadini biraz daha zenginlestirmek ve guzellestirmek isterseniz icine 1 cay bardagi yogurt ve 1 adet yumurta ekleyebilirsiniz. Pisirirken ise hamurun icine kasar ekleyip, kizartabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 3 su bardagi un
  • 1 cay kasigi karbonat veya kabartma tozu
  • goz karari tuz
  • goz karari su
Yapilisi:
  • Malzemeleri karistirarak ele yapismayan bir hamur hazirlayin.
  • Hamuru oklava ile acip, kalinligi ise kalin lavas ekmek yapar gibi olacak.
  • Yuvarlak kurabiye kalibi ile kesip kizgin yagda onlu arkali kizartin.
 Notlar:
  1. Ben geceden hamuru hazirlayip sabaha kadar bekletiyorum. Sabah kalkip sekillendirip kizartiyorum pratik oluyor. Daha pratik olsun derseniz geceden sekillendirip, yapismayacak sekilde bekletirseniz sabah kalkip kizartmak kalir sadece.
  2. Ani gelen misafirler icin bence guzel bir borek olur. Hamurunu 3-5 dk da yogurup. Aralarina peynir koyup 5 dk da kizarttabilirsiniz.

24 Şub 2013

Börülce Salatası / Black-eye Peas Salad

“Mîzâna ilk konulacak şey güzel ahlâktır.” (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr) 

20130223_172440

Yine pratik bir tarif, yesil salatadan cok daha kolay bana gore tabi. Dunden kalan makarnanin yaninda doyurucu bir lezzet oldu. Tahminimce kebap tarzi et yemeklerin yaninada cok iyi gider. Icine yakisacagini dusundugunuz, istediginiz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Bence alternatif olarak yesil sogan veya kuru sogan, misir,domates eklenebilir. Iste evinizde ne varsa, cok az malzeme bile olsa leziz bir salata.
Malzemeler:
  • 1 kucuk konserve börülce (black eye peas)
  • 1,5 adet közlenmiş kirmizi biber- kucuk bir şekilde doğranmiş
  • 3-5 dal maydanoz- minik minik doğranmiş
  • 1 dal marul yapragi- kucuk bir şekilde doğranmiş
  • tuz, 2-3 damla limon suyu
Yapilisi:
  • Butun malzemeleri bir kabin icine alip, goz karari tuzunu, limon suyunu ekleyin ve karistirin.

23 Şub 2013

Sutsuz Kek


DSC04969

Evde sut olmadigi, hatta oldugu zamanlarda bile rahatlikla yapilabilecek guzel bir kek. Uzerini istediginiz sekilde susleyebilirsiniz. Cikolata sosu,  kremsanti ile susleyebilir. Icine ise kuru yemis, meyve parcalari veya damla cikolata ile zengilestirebilirsiniz. Kisaca cok kullanisli bir kek :D

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 10 yemek kasigi seker
  • 1 kahve fincani sivi yag (turk kahvesi fincani)
  • 1 kahve fincani ilik su (turk kahvesi fincani)
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 10 yemek kasigi un
Yapilisi:
  • Yumurta ile sekeri, rengi ve kivami degisene kadar cirpin. Sivi malzemeleri ekleyin cok az karistirin.
  • Unu eleme sansiniz varsa vanilya ve kabartma tozu ile eleyin. Yoksa direk katip karistirin.
  • Eklemek istediginiz ekstra malzeme varsa onlarida ekleyin.
  • Onceden isitilmis 180 D firinda uzeri kizarana kadar pisir.
Not: Kucuk dikdortgen borcam kullandim.
DSC04961

DSC04989

DSC04947



22 Şub 2013

Ev Usulu Beyti Kebabi


DSC04936

Bu guzelim cakma kebap fotografin kotu cekilmesinin azizligine ugradi malesef ama bu durum blog arsivime girmesine engel olamayacak. Uzun suredir yaptigim guzel bir tarif, bloguma koyamiyordum cunku sicak veya ilik servis edilmesi gerekiyor. Ben firindan aldigim gibi servis tabaklarina dosedigim icin hic cekme firsati olmadi hos bu cektigimde yine aceleye gelmis oldu.
Tarif ozel gunler ve misafirler icin harika bir secenek cunku  en onemlisi az malzeme ve cok lezzet, butceye uygun ve nefis, tabaktaki hos sunumu ile goz doyuran, gonul fetheden bir ikram.
Malzemeler:
  • 5 adet tortilla veya 2-3 lavas ekmek
  • 1 tane yumurta (icine surmek icin)
Ic malzemeleri:
  • 500 gr kiyma
  • 1 adet sogan
  • 1 yemek kasigi salca
  • tuz, karabiber
Sos icin: (ben yapmadim bu resimde yok ama normalde yapiyorum)
  • 2 yemek kasigi tereyag
  • 3 yemek kasigi sivi yag
  • 1 yemek kasigi domates salcasi
  • 1 yemek kasigi biber salcasi
  • cok az su (kivam icin)
Servis ederken tabaga, yogurt ve firinlanmis (kozlenmis) domates, biber, sogan ekleyebilirsiniz. Domatesli bulgur pilavi ile ikram edin.
Yapilisi:
  • Once kiymali harci hazirlayin. Tavada yagi isitip, soganlari kavurun. Kiymayi ekleyin cevirin ve salcayida ekleyin. Ocaktan almadan tuzunu ve baharatini atip sogumaya birakin.
  • Yumurtayi cirpiyoruz ve lavaslarin uzerine suruyoruz kiymanin yapismasini saglamak icin. Kiymali sosumuzun yeteri kadarini lavasin uzerine yayiyoruz.
  • Kiymayi yaydigimiz lavasi rulo yapiyoruz ve tepsiye diziyoruz tepsiye koyduktan sonra verev sekilde kesiyoruz. (daha once keserseniz dagilma ihtimali artiyor)
  • Butun lavaslari bu sekilde hazirlayip 180 D firinda lavasar biraz kizarana kadar pisiriyoruz.
  • Sosumuzu hazirlamak icin yagi isitin ve salcalari ekleyin, suyu ekleyip kaynatiyoruz. Cok sulu ve koyu olmayacak.
  • Tabaga beytileri alip, uzerinde sosunu gezdirin.

Not: Kaynak olarak bu siteyi kullandim. Yapilis asamalari resimli sekilde anlatilmis ve daha guzel fotografi cekilmis :)

20 Şub 2013

Cinnamon Buns / Tarcinli Corekler

DSC04915

Amerika' ya geldigimde cafelerde satilan  bu corekler cok ilgimi cekmisti hatta alip denemek istesemde cesaret edemedim hamurunu nasil yapiyorlar, icine ne koyuyorlar ustundeki sosun icinde neler vardir diye almadim. Nihayet kendim denedim cok da guzel oldu. Normalde hamur isi tatlilari sevmem, esim ise benden daha beter hic sevmez. Velhasil tarifi denememin ertesi gunu esimle telefonda konusurken bana yedin mi corekleri sordu neden diyince tadi daha da guzellesmis dedi :) guzel bir gelisme bu degil mi hehe
Tarifi resimdeki kitaptan yaptim.
DSC04920

Malzemeler:
  • 3 su br un
  • 3 yemek kasigi seker
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 su bardagi sicaga yakin ilik sut
  • 1 su bardagi ilik su
  • 2 tatli kasigi kuru maya
  • 1/4 su br sivi yag
  • ceyrek limon kabugu rendesi
Ic Malzemesi:
  • yarim su bardagi kahverengi seker
  • 3 minik cay kasigi tarcin
  • sivi yag veya eritilmis tereyag(hamura surmek icin
  • yarim su bardagi ceviz (istege bagli)
  • kuru uzum (istege bagli)
Pisirdikten sonra uzerine surmek icin:(krem peynir olmadigi icin ben farkli bir tarif uyguladim)
  • 60 gr kadar krem peynir
  • 1 yemek kasigi tereyag
  • yarim su bardagi seker
  • 1 cay kasigi vanilya
  • bir kac damla limon suyu
  • minicik cimdik tuz
DSC04904

Yapilisi:
  • Hamur icin once sivilar karistirin sonra kurulari ekleyin. Tahta kasikla butun malzemeler karisana kadar karistirin daha sonra elinize alip yogurun ve uzerini kapatarak hamur 2 kati olana kadar mayalandirin.
  • Hamur mayalaninca dikdortgen seklinde oklava ile acin resimde gorunen kalinlikta olmasi yeterli cok inceltmeyin.
  • Uzerine dokmek icin ic malzemelerini karistirin. Dikdortgen hamurun uzerine yagi surun ve ic malzemelerini yayin.
  • Uzun kenarini katlayarak rulo yapin ve 1 parmaktan daha kalin olacak sekilde kesin.
  • Uygun bir tepsiye dizin. Onceden isitilmis 177C (350F) da renkleri altin kahverengine donene kadar pisirin. Firindan almadan 10-15 dk once tepsiyi cevirin.
Uzeri icin su, seker ve limon suyunu karisitirip biraz pisirip uzerine surdum ama yukaridaki  verdigim tarif daha guzel yakisacaktir. Tarifte verdigim sos malzemeleri icin hepsini karistirip orta ateste biraz isitin ve sogutun. Servis etmeden once coreklerin uzerinde sosu gezdirin .
Benim rulomdan 21 tane corek cikti bu sayi hamur boyutunuz ve kesiminize gore degisecektir.

Firina girmeden onceki hali.
8130804a7a2511e2b4ee22000a1fbe6d_7

Bu da pismis ve hafif soslanmis hali.
c13644f47a2f11e2892d22000a1fb72b_7


19 Şub 2013

Kina yaktim, ciceklendim ve pizza yaptirdim...

Dur yok, durak yok :) Artik kurslara basladim 1 aydan fazla oldu heralde iki tane ingilizce kursu, ikisinide seviyorum eglenceli geciyor. Bir tanesi haftada iki gun 3 er saat, digeri haftada 3 gun ve 2  ser saat.
2. kursum aslinda amerikada ingilizce ogrenmek gibi degilde arabistanda ingilizce ogrenmek gibi oluyor :D ben haric herkes arapca konusuyor, ogretmende arap olunca arada sinifta benim anlamadigim diyaloglar geciyor ama alistim artik ne konustuklarini az cok anliyorum hatta bir kac kelime bile ogrendim diyebilirim hehe.

Bayanlarin ellerindeki desenli kinalar dikkatimi cekti ve sordum, hemen bana kinali yerlerini gosterdiler eller, kollar ayaklar hehe cok hostu :D Allah razi olsun detayli bir aciklama yapip ertesi gun bana kina ve desen yaptiklari kaliplari hediye ettiler. Bende o gece saat 2:30 du heralde aldim elime kina malzemelerini ve yaptim desenimi aslinda ben pek sevmem kina olayini ama merak iste ne yapcan :D elimin ustune kucuk birtane yaptim avucumada buyuk bir desen yaptim. Avucumdaki cok icime sinmedi pek begenmedim o yuzden gostermicem. Bu arada anneme gosterdim kinalarimi annemin ilk aklina gelen "Turkiye'ye gelirken getir bizim geline desenli kina yakariz" dedi hahaaa. Kardesimi evlendiriyoruzda butun odaklar ona dogru simdilerde :D


Cicek meselesinde gelince canim kocacimla anlastik sevgililer gunune bisey almicaz anlastik mi diye okledik. Esim sevgililer gunu yaklastikca teyit ediyor hehe bak almicaz dimi, bak almiyorum ona gore sonra trip yapmak yok, bak emin misin almicam hahaaaa. Aslinda takintili degilim boyle umumi gunlere ama nasil trip yaptiysam korkmus, yasasin kadinlarin trip gucu hehehee. Neyse bu hafta winter break diye adlandirilan tatilleri basladi yani anlicaginiz bu hafta kurs yok ve evde nasil dayaniyorum tahmin edemezsiniz, telefonla konusurken kocacim sesimin renginin soluklugundan dolayi aksam elinde ciceklerle gelip bana pizza yapti ya cok tatli bu adam ya iyi ki evlen misim onunla neyse romantige baglamayayim simdi :D


vee pizzamiz


6adc7dc8797911e294d322000a1f8c09_7







14 Şub 2013

Yufkali Makarna Boreginin Hazin Sonu

Guzelim boregim, ozene bozene yaptigim ve ilk gozagrim, ilk denemem hazin bir sonla son buldu.
Ama pes etmek yok tekrar yapacagim ve tarifini o zaman verecegim.

DSC04869

DSC04868

Etimek Tatlisi

Harikaaaa bir tatli kolay, pratik ve lezzetli. Tarifimde sadece 5 ana malzeme var :) Bu sefer biraz tembellik yaptim ve muhallebisini hazir vanilyali puding kullandim. Serbetini de karamelli yaptim.
 
Malzemeler:
  • 6-7 adet etimek
 Serbeti icin:
  • 1 su bardagindan biraz az seker
  • 1 su bardagi kaynar su
Muhallebi icin:
  • 1 paket vanilyali puding
  • 2 su bardagi sut
Hazirlanisi:
  • Once serbeti hazirlamak icin sekeri tencereye alip eriyene kadar isitin.
  • Uzerine kaynar suyu ekleyip, katilasan seker kalintilari eriyene kadar  serbeti kaynatin.
  • Etimekleri uygun bir tepsiye dizin ve uzerine serbeti dokun.
  • Pudingi hazirlayin ve serbeti cekmis etimeklerin uzerine yayin.
  • Biraz soguduktan sonra en az 2-3 saat dolapta bekletin. Ben 1 gece bekletiyorum daha guzel oluyor.
  • Uzerine istediginiz sekilde susleyebilirsiniz. Benim tercihim tarcin ve cekilmis cevizi karistirip tatlinin uzerine serptim.