27 Oca 2013

Portakal Dolgulu Kurabiye

Portakal seviyorsanız bunuda seveceksiniz. Pişerken mutfağınızdan gelen mis gibi portakal kokuları sizi mest edebilir.
Yaparken "acaba nasıl olur, yine risk aldım" diye hayıflanıyorken, çıkan sonuç ile utandım :-) Diğer sefere kakaolu deneyeceğim.
O yüzden tarifimi hemen arşivliyorum.
DSC04821

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (ben birkaç yemek kaşığı kadar attım)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 1 adet yumurta
  • aldığı kadar un (3 su br kadar)
İç malzemesi için:
  • yarım su br hindistan cevizi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (ben biraz daha fazla koydum)
  • 1 yumurta akı
Yapılışı:
  • İç malzemeleri haricindekileri yumuşak bir hamur yapın.
  • İç malzemelerini ayrı bir kapta karıştırın.
  • hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve ortasını açıp 1 çay kaşığı kadar iç malzemeden koyun, büzerek kapatın.
  • 180 derecelik fırında altı hafif kızarana kadar pişirin.
DSC04836

DSC04820

Bu hali ise fırına girmeden once
DSC04791


26 Oca 2013

Kandil Simidi

Yeeeyyyy bu sefer çok güzel tutturdum. Fırında daha çok pişirdim ve şekillendirmelerini çok daha iyi yaptım aferin bana :-) Tarifimiz burda.
DSC04812

DSC04817


25 Oca 2013

Fırında Hamsi Rulo

Bu güzel memlekette hamsi balığının değişik bir türünü bulduğumuzu söylemiştim. Bu sefer bu balıkla değişik bir tarif denemek istedim güzelde oldu yalnız birazcık uğraştırıyor ama servis ederken çok şık güzel bir görüntü oluyor.
Yemeğin tadı tuzu eksik gibi geldi, iç malzemesi olan soğan ve domates fırında eridiler. Ben daha dişe gelir ve balığın tadı ile birlikte ön plana çıkcak bişey istedim heralde. Fikirleriniz varsa çok sevinirim bu ruloların içine neler yapılabilir, alternatifler nelerdir?
Tekrar yaparsam eğer iç malzemelesine biraz daha çeşitli sebze ve salça düşünüyorum. Tadını artık kendi damak zevkimize göre ayarlayalım dimi :-)
Haydi şimdi önce resimlerimize, sonrada tarifimize bakalım.

Tabak resmini güzel çekemedim ve dekore edemedim. O sırada kafam baya doluydu. Eşimide bekletmek istemedim sofrada o yüzden böyle holdurhop bir tabak resmi oldu.
DSC04785

Yuvarlar borcama azcık sıkıştıra sıkıştıra, dibdibe dizilen rulolar. Bol bol sıkıştırın fırına girince küçülecekler, ayrılmasınlar birbirinden.
DSC04778

Fırında piştikten sonra üzerinide ekstra kızarttım böyle daha çok seviyorummm
DSC04782

Borcamda kalan son parçalar :) 
DSC04784

Malzemeler:
  • 400-500 gr hamsi
  • 1 domates, minik doğranmış
  • 1 soğan, minik doğranmış
  • maydanoz, gözkararı ekleyin yada bir demetin 5 te 1
  • tuz, karabiber, kimyon
  • Üzerine, yarım su bardağı zeytin yağı(ben daha az koydum) ve çeyrek limon suyu

Yapılışı:
  • Hamsileri temizleyin ben kılçığına varana dek çıkardım. Yıkayın kurulayın.
  • Domates, soğan, maydanoz, tuz ve baharatları güzelçe karıştırın.
  • Balığı açarak ortasına bu karışımdan koyun ve rulo yapın. Fırın kabınıza tek tek yerleştirin.
  • Balık rulo işlemi bitince üzerine zeytin yağını ve limon suyunu serpin.
  • 200 derecede (390F) 30 dakika veya hamsiler pişene kadar pişirin. Çok kurutmayın.

20 Oca 2013

Patates Mantısı

Ben diyim çok güzel, siz diyin harika öyle bir lezzet yani. Bu zamana kadar bloguma ekleyemedim çünkü fotoğrafını çekme zamanım kalmıyor ve bitiveriyordu. O yüzden foto çekebilmek adına erkenden işimi bitirip fotoğraflayabildim. Bu sefer sosunu az yapmışım zar zor yetirebildim, normalde daha soslu oluyor üstü. Tarifimiz ise; patates,kıyma,yoğurt ve salçalı sosun buluşmasından oluşuyor daha ne olsun.

DSC04740

Malzemeler
Patates çanağı için:
  • 4-5 adet patates
  • Göz kararı sıvı yağ(2-3 yemek kaşığı)
  • 3-4 dal doğranmış maydanoz (seviyorsanız daha fazla kullanabilirsiniz)
  • tuz,karabiber,pulbiber
Kıymalı iç için:
  • 75 gr kadar kıyma
  • 1 adet küçük soğan
  • tuz ve çok az karabiber
Yoğurt sosu için: Bir küçük kase yoğurda, 1 diş sarımsağı minik minik doğrağın karıştırın
Salçalı sos: Bir miktar ısınmış sıvıyağ/tereyağ içine 1 çay kaşığından biraz fazla salçayı ekleyerek sos yapın. Ben çok az acı pulbiber ekledim.
Yapılışı:
  • Patatesleri haşlayın,ezin ve içine diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çanak şekli vermeye çalışın. Arada elinizi hafif ıslatın ki patates yapışmasın.
  • Kıymalı harcı için, soğanları tavada kavurup kıymayı ekleyin pişince baharatlarını atıp, patates çanaklarının içine paylaştırın.
  • Üzerine 1 er yemek kaşığı yoğurt sosunu sonrada salçalı sosu ekleyerek çok bekletmeden servis edin.
DSC04770



Kuru Yemişli Karamelli Pasta

Beklediğim kadar iyi bir tatlı oldu. Denemek isteyenler kesinlikle tereddüt etmeden denesin. Ben yaparken kuru incirim az olduğu için yanına kuru kayısı ve hurma ekledim. Tek biraz üzüldüğüm kısım kekin şerbetini döktüğümde en alt katmanada sızıp muhallebinin dışını koyulaştırması oldu. Bunu engellemek için diğer sefere borcama döşeyeceğim malzemeleri ama böylede güzeldi :) Tarifi aldığım yer burası. Tarifi aynen olduğu gibi uyguladığım için yazmıcam tekrar. Zaten Cahide hanım yapılışını adım adım vermiş ve ölçüleri tam olarak tutuyor ayrıca verdiği püf noktalarada dikkat ederseniz harika bir tatlınız olmuş olur.
DSC04726


DSC04727

DSC04742

IMG_2892

Aşağıdaki şekilde 1 gece dolapta beklettim.
IMG_2890

12 Oca 2013

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Muhallebi ile şerbetli kadayıfın enfes buluşması, yalancı künefe :) Bir künefe severseniz denemeden geçmeyin. Tarif oktay ustanın sitesinden.

 Malzemeler:
  • 500gr tel kadayıf
  • 2 çay br sıvı yağ
Muhallebisi için:
  • 3 su br süt
  • 1 çay br toz şeker
  • 2 çorba k. pirinç unu (nişasta kullandım)
  • 1 çorba k. nişasta
  • 1 pk vanilya
Şerbeti için:
  • 4 su br toz şeker
  • 3 su br su, 1 dilim limon
Yapılışı:
  • Muhallebi için bütün malzemeler tencereye ekleyin ve karıştırarak pişirin. Soğuaya bırakın
  • Kadayıfı didikleyerek, yağla beraber harmanlayın.
  • Kadayıfın yarısını borcamın tabanına bastırarak yayın. Üzerine muhallebiyi dökerek yayın. En üste kalan kadayıfı yayın ve hafifçe bastırın. İstenirse ara katlara fındık, ceviz serpebilirsiniz.
  • 180 derece fırında üzeri kızara kadar pişirin.
  • Şerbetini kaynatın ve soğutun.
  • İlk sıcaklığı çıkmış tatlıya soğumuş şerbeti dökün ve çok bekletmeden servis yapın.

Besmele ile ilgili hadisler


***Huzeyfe radıyu anh anlatıyor: "Biz Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında yemeğe oturunca, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm yemeye başlamadıkça, kesinlikle elimizi yemeğe vurmazdık. Bir seferinde yine O'nunla yemeğe oturmuştuk. Derksen bir cariye (küçük kız çocuğu) geldi, sanki arkasından bir iteni var gibi hemen elini yemeğe soktu. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm elinden tuttu. Arkadan bir bedevi geldi, sanki onun da arkasından iten biri vardı, alelacele o da elini yemeğe soktu. Aleyhissalatu vesselam onun da elinden tuttu. Ve şunu söyledi:

"Şeytan, üzerine Allah'ın ismi zikredilmeyen yemeği kendine helâl addeder. Nitekim, sayesinde yemeğimizi kendine helal kılmak için bu cariyeyi getirdi. Ben de elinden tuttum. Bunun üzerine şu bedeviyi getirip onunla yemeği kendine helal kılmak istedi, ben onun da elinden tuttum. Nefsim elinde olan Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun şeytanın eli o ikisinin eliyle birlikte avucumdadır." "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bunları söyledikten sonra besmele çekip yemeye başladı." Müslim, Eşribe 102, (2017); Ebu Davud, Et'ime 16, (3766).

***Hz. Aişe radıyu anha anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Sizden kim bir şey yerse "Bismillah (Allah'ın adıyla)" desin. Bidayette söylemeyi unutmuşsa, sonunda şöyle söylesin: "Bismillahi fi evvelihi ve âhirihi (başında da sonunda da Bismillah)."

***Vahşi İbnu Harb an ebihi an ceddihi Vahşi İbnu Harb el-Habeşi anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın Ashabı dediler ki: "Ey Allah'ın Resûlü! biz yiyoruz, ancak bir türlü doymuyoruz (ne yapalım)?" Bunun üzerine, Resûlullah: "Ayrı ayrı yemekte olmayasınız?" diye sordu. "Evet" dediler. Resûlullah da: "Öyleyse yemeğinizde toplanın (bir sofra kurarak hep beraber yiyin), yemeğe Allah'ın ismini zikrederek (Bismillahirrahmanirrahim diyerek) başlayın. Böyle yaparsanız yemeğiniz, hakkınızda mübarek kılınır." Ebu Davud, Et'ime 15, (3764); İbnu Mace, Et'ime 17, (3286). 

*** Ümmeyye İbnu Mahşiyy radıyu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm otururken bir adam besmele çekmeden yemek yiyordu. Yemeğini yemiş, geriye tek lokması kalmıştı. Onu ağzına kaldırırken: "Bismillahi evvelehu ve ahirehu" dedi. Bunun üzerine Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm güldü ve:


"Şeytan onunla birlikte yemeye devam etti. Ne zaman ki Allah'ın ismini zikretti, karnındakileri hep kustu!" buyurdu." Ebu Davud, Et'ime 16, (3786).

***Hz. Cabir radıyu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kişi evine döndüğü zaman içeri girerken ve yemek yerken Allah'ın adını zikrederse, şeytan (avanelerine): "Size burada gecelemek de yok akşam yemeği de yok!" der. Ama kişi, eve girerken Allah'ı zikreder fakat akşam yemeğini yerken zikretmezse, şeytan (avenelerine): "Akşam yemeğine kavuştunuz ama burada gecelemeniz mümkün değil!" der. Adam eve girerken ve yemeğe başlarken "Bismillah!" diyerek Allah'ı zikretmezse, şeytan (avanelerine): "Yemeğe de yetiştiniz, yatmaya da!" der."
Müslim, Eşribe 103, (2018); Ebu Davud, Et'ime 16, (3765).

***Osman İbnu Ebi'l-As radıyu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a müslüman olduğum günden beri bedenimde çekmekte olduğum bir ağrımı söyledim. Bana: "Elini, vücudunda ağrıyan yerin üzerine koy ve şu duayı oku!" buyurdu. Dua şu idi: Üç kere: "Bismillah" tan sonra yedi kere, "Eûzü bi-izzetillahi ve kudretihi min şerri mâ ecidu ve uhâziru." "Bedenimde çekmekte olduğum şu hastalığın şerrinden Allah'ın izzet ve kudretine sığınıyorum" diyecektim.

Bunu birçok kereler yaptım. Allah Teâla hazretleri benden hastalığı giderdi. Bunu ehlime ve başkalarına söylemekten hiç geri kalmadım."
Müslim, Selam 67-(2202); Muvatta, Ayn 9, (2, 942); Ebu Davud, Tıbb 19, (389); Tirmizi, Tıbb 29, (2081).

***Muhammed İbnu Abdirrahman İbni Ebi Bekr radıyu anhüm anlatıyor: "Ben İbnu Abbas radıyu anhüma'nın yanında oturuyordum. Ona bir adam gelmişti. "Nereden geliyorsun?" diye sordu. Adam: "Zemzemden!" dedi. İbnu Abbâs: "Ondan gerektiği şekilde içtin mi?" diye sordu. Adam: "Nasıl?" deyince açıkladı: "Zemzem içerken kıbleye döneceksin. Besmele çekeceksin. Üç kere nefes alıp kana kana içeceksin. İçip bitirince aziz ve celil olan Allah'a hamdedeceksin. Zira Aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurdular: "Münafıklarla bizim aramızdaki fark, onların zemzemi kana kana içmemeleridir."

***Hz. Ebu Hureyre radıyu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kişi evinin -veya apartmanın- kapısından çıkınca, adama müekkel (nezaretçi) iki meleği vardır. Adam: "Bismillah" deyince onlar: "Doğruya irşad edildin" derler. "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh" deyince, melekler: "Korundun" derler. Adam: "Tevekkeltü alâllah" deyince onlar: "İşin (sana bedel) görüldü" derler.


(Resülullah aleyhissalâtu vesselâm devamla) dedi ki: "Sonra adamın iki karîni (yani onu günaha sürüklemek isteyen insî ve cinnî iki şeytanı) onu karşılarlar. Melekler (o şeytanlara): "Hidayete erdirilen, işi (Allah tarafından) görülen ve muhafaza altına alınan bir kimseden ne istiyorsunuz?" derler "

***Yine Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Abdesti olmayanın namazı da yoktur. Üzerine besmele çekmeyenin abdesti yoktur."
Ebü Dâvud, Tahâret 48, (101,102); İbnu Mâce, Tahâret 41, (399); Tirmizî, Tahâret 20, 25.

alıntıdır.  

11 Oca 2013

Hamburger

Nefis bir hamburger tarifi uzun süredir yemek tarifi vermiyordum daha doğrusu yapmadığım için veremiyordum bu iyi oldu ilaç gibi geldi. Tarifi 2. kez yapışım ve daha da yapmaya devam etmek istediğim için artık kayıt altına alınmasına gerek gördüm. Yine resimlerle anlatıcam tarifi bu şekilde eminim daha akılda kalıcı ve zevkli oluyor kendimden biliyorum.
Önce hamburgerimizin bitmiş hali :) Ekmeğini eşim özellikle bu şekilde istedi o yüzden hamuru merdane ile açıp tepsiye yaydım, pişirdim. Bu şekilde de çok güzel oldu. Hamurunun tarifi burda. Bir daha ki yapışımda pizza hamurunu denicem bakalım onu tecrübe ettiğimde farklarını yazarım. Pizza hamuru ise burda.
 DSC04699


Öncelikle bütün kullandığım malzemelerin hepsi burada. 1 yumurta, 1 soğan, 2 diş sarımsak(2 diş diye aldım 3 çıktı içinden), biraz kaşar, biraz rondodan geçirilmiş ekmek( resimde rondodan geçmemiş hali var), biraz süt, 200 gr kadar kıyma, tuz ve baharatlar.
DSC04653

Malzemeleri büyük kaseye alıp bir güzel karıştıryoruz.
DSC04668

Üzerini folyo ile sarıp bir müddet(bekletmesenizde olur) buzdolabında bekletiyoruz.
DSC04674

Ben tezgahımın üzerini alimünyum folyo ile kapattım ve köfte harcını üzerine döktüm yassılaştırarak yaydım ve büyük yuvarlak kurabiye kalıbı ile kestim. Bu son aşamasını fotolayamadım ellerim kıyma harcı ile haşir neşir olduğu için.
DSC04676

Kestiğim parçaları bir güzel tepsiye dizdim.
DSC04678

180 derece veya 350 F de köfteleriniz kızarana kadar pişirin. Bu görüntü biraz korkutucu olabilir ama sonrası çok daha güzel :D
DSC04686

Sofraya gitmeye hazırlar artık :D Yemeğin bir ucuna eşimin eli değmezse o yemek
lezzetlenmiyor yaaa :) :)
DSC04691

Eeee yarın iş var güç var o yüzden soğansız yedik :( ama domatesi, marulu unutmuyoruz :) Bu arada eller eşime ayak bana ait :D complex aileyiz biz :D
DSC04683

Afiyetler ballar şekerler olsunnn.
DSC04698

Son olarakta caaanımmmmmm eşimden gelen mis kokulu güllerle bitireyimm:)
DSC04638

9 Oca 2013

A Cupcake For Every Day of The Month

Benim çok hoşuma gitti umarım faydalı olur. Biraz silik gibi yazılar ama en neti buydu.
Bu arada benim favori cupcakelerim ise 7 ve 19 :D

3 Oca 2013

Waterloo Premium Outlets

Uzun bir zamandır indirimini bekliyordum ve nihayetinde beklediğime değdi. Gerçektende diğer zamanlarına göre çok iyi indirim vardı. Yılın son günü gittim bu hafta hala indirimler devam ediyor bazı mağazalarda. Çok büyük olduğu için dinlenerek gezmeniz gerekiyor. Benim fotoğrafını çektiğim kısımlar outletin sadece 5 veya 6 da 1 idir. Ayrıca kalabalık değildi genelde herkes alışverişi yapmış ve kutlamaya gitmiş olduğu için meydan bize kaldı :)

DSC04545

DSC04541


DSC04539

DSC04538

DSC04537

DSC04536

DSC04535

DSC04534

DSC04533

DSC04531


2 Oca 2013

Nobhill'de Kış

Çekebildiğim kadarı ile kış resimleri ile karşınızdayım. Eşimin kara batması ile son bulan çekimlerimle başbaşa bırakıyorum :)
Nobhill'de sonbahar resimleri için tıklayın.

İlk resim evimin penceresinden,
DSC04462

Eğer karlı bir günde dışarı çıkmayı planlıyorsanız, yaklaşık 20-30 dk önceden çıkıp kara gömülmüş arabanızı temizlemeniz lazım.
DSC04550

DSC04386

DSC04395

DSC04400

Bazı insanlar bu kar temizleme olayına hiç girmeyip bütün kış arabalarını park yerinde bırakıp, karlar eriyene kadar kullanmıyorlar.
DSC04410

DSC04413

Bu resmi ve altındaki resmin aynısını sonbaharda da çekmiştim, karşılaştırmanızı tavsiye ederim müthiş farklı bir manzara çıkıyor ortaya :)


DSC04419

DSC04425

DSC04432

Eveeet canım eşim karların içine doğru emin adımlarla ilerlerken
DSC04437

DSC04440

DSC04444

DSC04457