25 Haz 2012

Yaban Mersinli Kek / Blueberry Cake


Yine Oktay Usta'dan alınma bir tarif.
Malzemeler;
  • 3 yumurta
  • 1 su br toz şeker
  • 1 su br süt
  • 1 su br sıvıyağ
  • 1 su br toz fındık (ben badem kullandım)
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk yaban mersini (göz kararı ayarladım bu kısmını, diğer seferinde biraz daha azaltıcam)
  • Aldığı kadar un
Hazırlanışı;
Yumurta ve şekeri köpük haline gelene kadar çırp.
Diğer sıvıları tek tek ekle ve karıştır.
Unu kabartma tozunu ve vanilyayı beraber ekle.
Toz fındığın(bademin) yarısını ekle
Yabanmersinlerini ekle.
Mafin yada kek kalıbına boşalt ve üzerine kalan fındık tozunu serp. Fırına sür. Üzeri kızarana kadar pişir.
Not: Yabanmersini yerine kuru üzüm,kayısı incir, ceviz, çikolata vs. kullanılabir.



23 Haz 2012

Pizza

Oktay Usta'nın "Kesme kıymalı pizza" tarifinden esinlendim. Sadece elimde kıyma olmadığı için malzeme değişikliği oldu. Asıl orjinal tarif için tıklayın.
Hamur için;
  • 1 tatlı kaşığını doldurmadan tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığından biraz az kuru maya
  • 1,5 su bardağına yakın ılık su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
İç harcı için;
  • 1 paket mantar
  • 1 kutu konserve mısır
  • 2-3 adet biber
  • 2 su bardağı kaşar rendesi
  • 10-15 adet çekirdeği çıkarılmış ve kesilmiş zeytin
Sosu için;
  • 1 çorba kaşığı domates salçası (yeterince domates eklerseniz gerek kalmıyor)
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet domates
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı ben genelde eklemiyorum)
  • 1 tutam fesleğen
Hazırlanışı;
Hamur ekmek makinesi ya da el ile yoğurulur ve mayalanması için en az 45 dakika dinlendirilir.

İç harcı için mantarı orta büyüklükte doğra ve suyunu çekene kadar kavur üzerine mısırı dök ve karıştır. baharatlarını ve ocağı kapat.

Sos malzemeleri için domatesin kabuğunu soy ve diğer malzemelerle birlikte rondodan geçir. Çok sıvı olmayacak.

Hamuru istediğiniz şekilde açın ve önce üzerine sosu daha sonra laşar rendesini serpin. Mantarlı karışımı yayın ve biberleri, zeytinleri yerleştirin.

240 D veya yaklaşık 450 F de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.





21 Haz 2012

Bir Eşi Olmalı İnsanın





İnsanın eşi olmalı, bakarken yüreğinin kabardığı, gözlerinden gözlerine yüreğinin aktığı...aşık olduğu bir eşi olmalı!

Sabah gözlerini açtığında, yanında olduğunu görüp, şükürler etmeli Yaradana. Koklamalı saçlarını. Uyuyan eşine şefkatle bakıp, usulca dokunmalı yüzüne, varlığını hissedebilmek için. Parmakları titremeli, incitirim korkusuyla. Sürekli çağlayan bir pınar olmalı gönlü...kramplar girmeli midesine, onsuzluk aklına geldikçe!


Rüzgar onun kokusunu getirmeli, yağmur onun sesini. Elleri yanmalı ellerini tutabilmek için. Akşam onu görecek diye, pırpır etmeli yüreği. Kelebekler gibi olmalı insanın kalbi. Ayakları birbirine dolaşmalı heyecandan, eve dönerken eşi. Beklemek asırlar gibi uzun gelmeli. Gelişi ile sonsuz bir nur dolmalı içine.


Yüzüne baktığında, konuşmadan anlamalı derdini, tasasını, öfkesini, sevincini, coşkusunu...vs. Güven duymalı, herşeyiyle. Başını göğsüne koyup, huzurla uyuyabilmeli, tüm düşüncelerinden arınmış olarak. Babası, abisi, arkadaşı, dostu, sırdaşı, anası, çocuğu olmalı...Şımarabilmeli yanında. Kıskanılmalı zaman zaman da...


Bir eşi olmalı insanın!!!


Sabah yolcularken işine, içi acımalı, daha yollarken özlemeye başlamalı.


Akşam dönüşünü beklemeli sabırsızlıkla. Gözleri yollarda kalmalı ve kapıyı çalmadan açmalı...aşkla karşılamalı, hasretle sarılmalı boynuna, özlemle koklayıp, yıllarca uzak kalmışcasına! Her günü bir başka güzel olmalı yaşamın, bir başka özel, bir başka soluklanmalı her anında. Verdiği hiç bir şeyin yeterli olmadığını düşünüp, kahrolmalı, daha fazla ne yapabilirim diye düşünmeli. Mutluluk saçmalı etrafına.


Bir eşi olmalı insanın, cennetten köşe almışcasına sevdiği, sakındığı, bakmaya kıyamadığı...Her bir hücresinden aşkın fışkırdığı, çölde okyanusu yaşadığı bir eşi olmalı!!!

20 Haz 2012

Biberli Ekmek / Bread Sauce

      Uzun bir bekleyişin ardından en nihayetinde, favori olan, tarifi her daim istenilen ve en önemlisi Hatay'ın yöresel lezzeti  olan biberli ekmeği fotoğrafladık. Ayna ile Fatmagül'ün güzel sohbeti ve yardımları eşliğinde yine harika bir biberli ekmek yaptık. Bugün için çok teşekkür ederim benim için en keyifli biberli ekmek yapılışıydı :)
Hemen tarife geçelim ;

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 tatlı kaşığını doldurmadan tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığından biraz az kuru maya
  • 1,5 su bardağına yakın ılık su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için;
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam tuz (göz kararı)
  • İstenirse çökelek veya lor peynir eklenebilir
  • İstenirse kırılmış ceviz eklenebilir
Önce hamurunu yapın, ben ekmek yapma makinesinde yaptım hamurunu daha pratik ve güzel olduğu için ama istenirse elde de rahatça yoğurulabilir. Mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir ortamda bekletin.
Sosunu hazırlamak için önce soğanları küp küp doğrayın ve tavaya döktüğünüz 1 çay bardağı ısınmış yağda biraz çevirin.
Soğanın üzerine salçaları ekleyip iyice karıştırın ki salçanın kokusu gitsin.
Küçük küçük doğranmış domatesleri tavaya ekleyin ve karıştırın.
Bir kaç dakika sonra baharatları, susamı ekleyin, karışıtırın ve ocağın altını kapatın.

Sosumuz hazır. Şimdi şekilde ki gibi hamurdan parçalar alarak poğaça gibi düzeltip tepsimize diziyoruz. Bu arada elimizi arada yağalayalım ki daha rahat şekil alabilsin.
Bütün parçalar bitince sosu dökmeden önce tepsilerdeki hamurların üzerine elimizle çok fazla ezmeden, düzleştirecek kadar bastırın.

Son olarak bir yemek kaşığı yardımı ile sosdan 1 er kaşık olacak şekilde hamurların üzerine koyulur.
Sosu bitirince, hamurun üzerindeki sosu kaşığın tersi ile biraz daha yayıyoruz.
Tepsimizi 180 D veya 375 F de ısıtılmış fırınımızda pişiriyoruz.
Afiyet olsun.




18 Haz 2012

Butter Rolls / Poğaça



Türkiye'ye gidecek olan bir arkadaş için mini bir yolluk hazırladım, iyiki hazırlamışım yoksa bu tarifi uygulayamayacak ve böylesine güzel bir poğaça yapamayacaktım.
Poğaça, ilk lokmada anında Türkiye'de yediğim pastane poğaçalarının verdiği tadı verdi ben bile şaşırdım.
Tarifi ekmek yapma makinasının kılavuzundan buldum ve hamurunu ekmek makinasında yaptım ama istenirse elde de çok rahat aynı malzemelerle yapılabilir.

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
  • 2+3/4 su bardak un
  • 2 tatlı kaşığından biraz az kuru maya
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından biraz az ılık süt
  • 1/4 su bardağı tereyağ (~60gr yaklaşık)
Önce sıvıları sonra katıları makineye koyuyoruz ve dough ayarında  çalışıtırıyoruz.
Elde yapacaksanız unun ortasını açın ve tüm malzemeleri koyup yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurmak lazım. Sonra 1 saate yakın üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyin. Hamur hazır hale gelince resimlerdeki  gibi şekillendirip 350F de yaklaşık 180 C de pişiriyoruz.




14 Haz 2012

Havuçlu Kek / Carrot Cake

    Tarifi yarı yarıya azaltarak, uyguladım sadece, 1 bardak unun yarısını beyaz un, diğer yarısını kepekli un kullandım ve herzaman olduğu gibi portakal ağacı  beni yanıltmadı :) Yağsız, yarı kepekli çok light bir kek oldu
    Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
  • 1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
Hazırlanışı:
1. Geniş ve derin bir kaba yumurtaları kırın. 1,5 su bardağı şekeri ekleyip (şeker tamamen eriyene kadar) mikserin en yüksek hız ayarıyla karıştırın.
2. 1 su bardağı rendelenmiş havucu ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi ekleyip karıştırmaya devam edin.
3. Unu ve tarçını ekleyip tamamen özleşmelerini sağlayın.
4. 1 paket kabartma tozunu ekleyip, en düşük hız ayarında 2-3 kez karıştırın.
5. Fırını kek ayarında 175C'ye getirin. Kek kalıbının tüm iç yüzeyini fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın.
6. Harcı kalıbın içine boşaltın. Kalıbı fırına yerleştirip kekin içi tamamen pişene kadar pişirin. Kek pişince kalıbından çıkartmadan biraz soğumasını bekleyin (sıcakken tabanına yapışabiliyor). Soğuduktan sonra üzerine elek ile pudra şekeri serpin. (sıcakken serperseniz pudra şekeri erir.)

Sütlü İrmik Tatlısı

Heralde yapmaya doyamıyorum :) Hem pratik, hem görüntüsü güzel, hemde tadı güzel daha ne olsun :)

Tarifini daha önce yazmıştım ama isteyenlere linkini veriyorum
http://semaninguncesi.blogspot.com/2012/05/sutlu-irmik-tatls.html





13 Haz 2012

MUTLU OLMAK İÇİN BEŞ BASİT KURAL

 
  • Kalbini nefretten arındır...
  • Zihnini endişelerden arındır ...
  • Basit yaşa ...
  • Çok ver...
  • Daha az bekle...
 
 

12 Haz 2012

Alışkanlık ve 21 Gün Kuralı

Alışkanlık ve 21 Gün Kuralı
Alışkanlıklar beyinde 20 günde oluşmaktadır. 20 gün boyunca aynı şeyi yapan insan 21. günde alışkanlık kazanmış olur. Tıpkı sigara alışkanlığı gibi.
Araba kullanmaya başladığımızda vitesi, debriyajın yerini, sinyali verirken düşünürüz ama belli bir süre sonra beyin bunu otomatiğe bağlar hani kişisel gelişim kitaplarında hep yazar ya 20 gün aptalım diyen, 21. gün aptal olur.
Horace Mann : Alışkanlık, bir halata benzer. Her gün bir lifi örer ve sonunda onu koparamayacak kadar güçlü yaparız.
St. Augustine :Alışkanlıklar bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.
Benjamin Disraeli :Alışkanlıkların zincirleri, önce duyulmayacak kadar hafif, sonra kırılmayacak kadar güçlü olur.
Ovidius :Alışkanlıktan daha büyük bir şey yoktur.
Balzac:Hiç kimse bir alışkanlığa veda etmek cesaretini gösteremez.
Aisopos :İlk gördüğümüz zaman korktuğumuz nice şeyler vardır ki, zamanla alışır, hiç aldırmaz oluruz.
İbn-i Haldun :İnsan alışkanlıklarının çocuğudur.
Francis Bacon :Mademki alışkanlıklar hayatımızın en ileri gelen hakimleridir, öyle ise ne yapıp yapıp iyi birini edinmeye çalışmalıyız.
Suetonius :Tilki, derisinden vazgeçer de, alışkanlıklarından vazgeçmez.

10 Haz 2012

Balloon Fest

Sabah güzel bir haftasonu okuluna gittikten sonra öğle vakitnde eşimle balon festivaline gittik. Aman ne sıcaktı beynimiz kaynadı heralde 1.5 saat dolandıktan sonra wegmans yerine kendimizi eve zor attık. Asıl zamanında gidemedik işte internetten takip edip ona göre saatinde gitmek lazım çünkü balonların havada süzülüşünü izleyemedik. Olsun onları göremesek de farklı birçok şey gördük ve güzeldi.



















9 Haz 2012

Cooking Class

Bu dönemdeki son cooking class etkinliğimizde turkish kebap olarak beyti ve bulgur pilavı gösterildi, yapıldı ve afiyetle yenildi.